Zwanenburg boekt verdiende zege op Arsenal

Zwanenburg heeft in de zondag Derde Klasse C een belangrijke 4-1 zege geboekt op ASV Arsenal. De overwinning was verdiend en broodnodig voor de thuisploeg, die na deze winstpartij de weg omhoog probeert te vinden.

In de beginfase waren beide clubs aan elkaar gewaagd. Zwanenburg had een licht overwicht, maar die kon het echter niet omzetten in goede kansen. Het baltempo lag hoog wat de attractiviteit van het duel goed deed. Aan de andere kant konden beide clubs niet de rust vinden om de vrije man te vinden. Zwanenburg ging daar in het tweede gedeelte het best mee om en kwam ook tot scoren.
Na een klein half uur spelen werd diepe spits Rick van Veen alleen op keeper J. Verwaayen afgestuurd na een mooie combinatie. De aanvalsleider bleef koel en liet de sluitpost volledig kansloos. In deze wedstrijd was er een belangrijke rol voor hem weggelegd. De defensie van Arsenal hadden hun handen vol aan het loopvermogen van Van Veen. Hij liep werkelijk op alles.

20150301_151405

Er lagen kansen voor Arsenal. De buitenspelers van de Amsterdammers hadden dreiging en drongen de verdediging meerdere malen angst toe. Melvin Holwijn, voormalig SC Telstar-speler, was zijn directe tegenstander vaak te slim af door middel van een passeer-actie. Toch was het Zwanenburg die het overwicht doordrukte en de voorsprong verdubbelde. Mark Mul volleerde de bal buiten bereik van Vermaayen, wat een comfortabele 2-0 voorsprong opleverde. Arsenal was daar duidelijk van ontdaan en alsof dat niet genoeg was, leek Zwanenburg de genadeklap uit te delen. Patrick Selvi stond randje buitenspel, maar mocht verder na een steekpass en omspeelde Vermaayen, die zich de eerste helft waarschijnlijk heel anders had voorgesteld, en schoof zo de bal in het lege doel, 3-0.

20150301_151411

De riante voorsprong gaf de ploeg van trainer Edwin Eefting meer reden om in te gaan zakken. Het was duidelijk aan het veldspel te zien dat het team wat gas terugnam. Het initiatief werd gegeven aan Arsenal, die op haar beurt gevaarlijk werd door de aanvallende impulsen van invaller Raymond Alexandre. De temperamentvolle aanvaller was verantwoordelijk voor de 3-1 en was eigenlijk het enige lichtpuntje in het team van Arsenal, want de teamprestatie was ondermaats. De tweede helft was minder spectaculair dan het eerste bedrijf. Dat betekende echter niet dat het voor de scheidsrechter makkelijker werd om het duel in toom te houden. Het was lastig fluiten met de kleine overtredingen en het fanatisme van beide kanten.

20150301_152059

Arsenal leek niet het vertrouwen te hebben in een goed resultaat, want de ploeg was inspiratieloos en had haar dag niet. De nummer drie van de ranglijst maakt een uitstekend seizoen door, maar vanmiddag wilde het totaal niet vlotten voor de mannen van Imro Wielkens. Het hoogtepunt van de tweede helft was de 4-1 van Zwanenburg. Melvin van den Bosch dacht niet lang na en zag dat Vermaayen iets te ver voor zijn doel stond, nadat de geteisterde doelman de bal inleverde bij de middenvelder. Van den Bosch nam het leer in één keer op zijn pantoffel en zag de bal in het net vallen. Er was nog twintig minuten te spelen. Er gebeurde in de resterende tijd niet bijzonder veel, al deelde de scheidsrechter wel een rode kaart uit. Doelpuntenmaker Alexandre had meerdere malen commentaar op de leidsman en moest dat bekopen met twee keer geel en kon inrukken. Zwanenburg speelde het duel vervolgens uit en hield de punten in eigen huis.

20150301_151407

Eefting is duidelijk in zijn reactie na afloop: ”We hebben goed gespeeld en verdiend gewonnen naar mijn mening. Vooral in de eerste helft hadden we de wedstrijd onder controle en wonnen we bijna elke tweede bal.” De hoofdcoach herinnert zich nog de thuiswedstrijd bij de Amsterdammers, die kansloos verloren werd. Eefting: ”Ik heb mijn middenveld aangepast, normaal spelen we in een kommetje, maar dit keer koos ik voor een ruit. Arsenal kan uitstekend voetballen, dan is het zaak om in defensief opzicht de linies klein te houden. Daarnaast deden we Arsenal pijn op hun zwakke plekken”, besluit hij.

20150301_151418

Zijn collega Wielkens wil niet teveel kwijt over de prestaties van zijn spelers tegen Zwanenburg. Wielkens: ”We stonden er niet als team vandaag. Eigenlijk een totale offday. Al wil ik Zwanenburg niet tekort doen, want zij hebben een uitstekende prestatie afgelegd en verdiend gewonnen. Het is op dit moment moeilijk om hier nuchter naar te kijken, maar in een seizoen heb je er helaas dit soort wedstrijden bijzitten.” De hoofdtrainer van de Amsterdammers heeft het erg naar zijn zin en blijft ook volgend jaar voor de groep staan. Wielkens: ”Ik ben al wat jaren actief voor de club en ik wil doorgroeien naar een hoger niveau. De ambitie? Dit jaar de top vier en volgend jaar meedingen om het kampioenschap.

Verslag: Mirko de Lange
Foto’s: Mirko de Lange