Zwanenburg en Edwin Eefting na vijf jaar uit elkaar

Het bestuur van Zwanenburg (3c) en trainer Edwin Eefting hebben besloten om na dit seizoen niet meer met elkaar verder te gaan. Eefting won met zijn club in zijn eerste seizoen het kampioenschap in de vierdeklasse. Onder zijn leiding ontpopte Zwanenburg zich in de jaren daarna tot een stabiele derdeklasser en dwong hij drie keer promotie af. Nu is het tijd voor een frisse wind. “Ik had zelf nog wel verder willen gaan, maar er was enige twijfel in de spelersgroep. Dan moet je niet nog anderhalf jaar doorgaan.”

De tegenvallende resultaten van dit jaar zijn volgens Eefting niet de reden dat hij na dit seizoen stopt. “Na vorig seizoen zijn er dertien spelers vertrokken. Een belangrijk gedeelte van onze aorta zijn we zo kwijt geraakt, dus ik had al aangegeven dat het een lastig jaar ging worden en dan handhaving het voornaamste doel moest zijn.”

“Maar in de spelersgroep heersten bij sommigen twijfel of er niet een keer een nieuwe trainer moest komen. Dat is heel begrijpelijk. Ik zit hier al heel lang, net als tachtig procent van onze spelers. Dan treed je op een gegeven moment in herhaling, speel je steeds weer hetzelfde riedeltje af. Om het goede gevoel van afgelopen jaren te behouden is het dus het beste als ik na dit seizoen stop.”

Op dit moment staat Zwanenburg op een teleurstellende elfde plaats. Eefting is er op gebrand zich wel te handhaven. “Na de winterstop komen er vijf basisspelers terug van een blessure, dus ik ben er van overtuigd dat het goed gaat komen. Het is ook niet zo dat ik geen perspectief meer zie in de ploeg. Zeker vanuit de jeugd stromen er veel goede spelers door. Het is aan de club om dit soort spelers te behouden, want veel zouden ook een stapje hogerop kunnen. Mark Mul bijvoorbeeld is negentien, maar nu al één van onze beste spelers. Een fenomeen.”

“Ik ga na dit jaar met een heel goed gevoel weg. Het was echt een fantastische periode. Het gebeurt ook niet vaak dat een trainer zo lang in dienst is bij een club, dat zegt dus genoeg over onze band. De meeste trainers voor mij waren na één of twee jaar alweer weg.”

Zelf hoopt Eefting na dit seizoen snel een club te vinden. “Het is een uit de hand gelopen hobby, maar ik hoop voor volgend een nieuwe club te vinden. Technisch coördinator lijkt me overigens ook heel leuk, dat is bij veel clubs een onderschatte functie. Bij mijn vorige clubs heb ik ook altijd voor langere periode gezeten, dus dat is wel een belangrijk uitgangspunt voor mij. Ik wil niet na een jaar alweer weg zijn.”

Verslag: Sam Porskamp

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!