Chabab vrijgesproken van witwassen

Minister Opstelten pleit Chabab vrij van witwassen van crimineel geld en competitievervalsing. De Amsterdamse topklasser kwam in juli 2012 in het nieuws vanwege de sponsorrelatie met een Amsterdams cateringbedrijf. De eigenaar van dat bedrijf werd veroordeeld voor handel in drugs.  Chabab kwam daardoor negatief in het nieuws. Naar nu blijkt onterecht.

Chabab reageerde direct na diverse publicaties over betrokkenheid en nam afstand van die beschuldigingen. Op het moment van aanhouding van de verdachte liet de club weten dat het in een eerder stadium het sponsorcontract al eenzijdig had opgezegd. Ondanks dat bleef diverse media een link leggen tussen de club en verdachte. Voorzitter Berdouni zegt: “Tegen deze verdachtmakingen kon de club zich onmogelijk verweren, anders dan bij herhaling afstand te nemen van de praktijken van de voormalig sponsor. FC Chabab was nimmer onderwerp van onderzoek. Diverse kranten en andere media hebben helaas een ander en onjuist beeld naar buiten gebracht. “

Khalid Berdouni voorzitter Chabab

Na de publicatie in Voetbal International (oktober 2012) kwam de club weer in ene kwaad daglicht te staan. Chabab werd beschuldigd van het witwassen van geld en dat het daarmee haar spelers kon betalen en dus schuldig zou zijn aan competitievervalsing.

Naar aanleiding van deze publicatie werden Kamervragen gesteld aan de Minister van Justitie en de staatssecretaris van Sport. Chabab reageerde verheugd op deze Kamervragen omdat door beantwoording van de betrokken politici de club eindelijk van alle blaam kon worden gezuiverd.

Het volgende speelde zich af in de Tweede Kamer:

Vraag (Kamerleden Van Dekken en Recourt)

Is het waar dat de voormalige hoofdsponsor van FC Chabab deze vereniging heeft gebruikt voor het witwassen van drugsgelden? Zo ja, blijkt dat uit een strafrechtelijke veroordeling? Om welke bedragen gaat het in deze zaak? Zo nee, wat is er dan niet waar?

Antwoord Opstelten:

Het strafrechtelijk onderzoek van het Landelijk Parket dat plaatsgevonden heeft naar de voormalige hoofdsponsor van FC Chabab en waaraan in het in vraag 1 aangehaalde artikel wordt gerefereerd had geen betrekking op het witwassen van drugsgelden via deze vereniging.

Chabab is blij met de verantwoording van de Minister en voelt zich volledig gerehabiliteerd. Verder benadrukt de club dat het veel schade heeft opgelopen doordat het voortdurend in verband werd gebracht met zwart geld en malafide praktijken en de negatieve publiciteit. Veel sponsors hebben daardoor het contact met club verbroken. Ook de KNVB en het stadsdeel Nieuw West hebben grote aarzelingen geuit na de publicaties.

FC Chabab hoopt hiermee de zwartste bladzijde in haar 30 jarig bestaan als voetbalclub te hebben dichtgeslagen.

Voorzitter Khalid Berdouni is maandag te gast in de talkshow ‘Het Amsterdamsche Voetbal LIVE’. Deze is de komende week te zien op onze website.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
TOB