“5x rood zet me aan het denken”

De Topklasse is pas vier wedstrijden onderweg en de hoofdmacht van AFC heeft al vijf keer de rode kaart voorbij zien komen. Iets wat niet bij de uitstraling van de club past. Trainer Cor ten Bosch ligt er niet wakker van maar het zet hem wel aan het denken. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met hem over de vele kaarten en de competitie start. “Vier punten is te weinig. We hadden er meer kunnen hebben”.

HAV: Vijf rode kaarten is vier wedstrijden dat is wel erg veel….

Cor: Vind je? Het zijn er inderdaad wel veel maar alle kaarten staan natuurlijk op zich. DE KNVB heeft een ander beleid. Natuurlijk moet je je aan de regels houden, dat begrijp ik ook wel. Het is allemaal wel veranderd. Vroeger kreeg je nog wel eens een waarschuwing. Tegenwoordig is het gelijk een gele kaart. Bij alle rode kaarten zat geen doodschop of smerige overtreding.

HAV: Ik hoorde je ook over de jonge leeftijd van de scheidsrechters. Heeft dat er iets mee te maken?

Cor: Ze hebben natuurlijk weinig ervaring op dit niveau en ze hebben tegenwoordig allemaal een coach langs de lijn zitten. Het is wat afstandelijker geworden. Je mag tegenwoordig helmaal nuets meer zeggen. Als je wat vraagt hoor je gelijk ‘geen commentaar’. Een gezellig praatje vooraf is er ook niet meer bij. Dat doet echter allemaal niet af aan de rode kaarten die we gekregen hebben.

HAV: Laten we ze eens even doornemen. Het begon al in de eerste wedstrijd met Joost Heij.

Cor: Laat ik eerst even zeggen dat er van de vijf kaarten er vier voor een spits waren. Dat is natuurlijk wel opmerkelijk. Joost kreeg tegen Gemert rood omdat hij met zijn been bij het neerkomen op een tegenstander terecht kwam. Ik heb heb niet gezien maar wat ik hoorde was dat terecht. Mike Derlagen kreeg rood tegen Cuijck vanwege het neerhalen van een speler. Een penalty prima maar rood vond ik wat zwaar. Het is maar niet hoe je het interpreteert. Tegen ADO’20 kreeg Barry Tjeertes al heel snel rood vanwege een ‘karatetrap’. Zijn tegenstander schreeuwde moord en brand. Die kaart was echt overdreven. Het publiek begon te schreeuwen en Barry kreeg toen uiteindelijk rood. Zo erg was het allemaal niet. Joshua Patrick kreeg zijn tweede kaart omdat hij de bal op de grond gooide nadat hij een overtreding tegen kreeg. Dat is niet zo slim natuurlijk.

HAV: EN dan was er ook nog eentje voor Bas Endt afgelopen zondag tegen Hollandia.

Cor: Vooraf heb ik met iemand gesproken en me nog eens de nieuwe regels laten uitleggen. Heb de spelers vooraf een hele preek gegeven. We hebben er onderling en binnen de club veel over gesproken. En dan doet Bas zoiets doms. We staan tegen tien man en in een paar minuten tijd, vlak na rust, maakte hij als aanvaller tot twee keer toe een zelfde overtreding en dat in drie minuten tijd. Erg dom.

HAV: En hoe zit het nu met de schorsingen?

Cor: Joost Heij heeft vier wedstrijden gehad maar die zitten er nu op. Tjeertes  heeft er ook vier gehad en die heeft er eentje uitgezeten. Derlagen had er maar een dus die kan ook weer spelen. EN voor Endt en Patrick waren het geen directe rode kaarten dus die kunnen gewoon spelen. We zitten natuurlijk wel al vroeg in het seizoen met een hoop gele kaarten.

HAV: Jack van Gelder liet via twitter weten dat het een  ‘schande’ is.

Cor: Jack heeft 20.000 volgers op twitter geloof ik. Ik vind het niet zo slim van hem om zijn club zo in het nieuws te zetten maar hij moet zelf weten wat hij zegt.

HAV: Jullie hebben vier punten en zondag naar koploper Lienden. Is de start wat je er van verwachtte?

Cor: We hadden wel wat meer punten kunnen hebben. Tegen ADO’20 en Hollandia had er wel iets meer ingezeten denk ik. Met de wetenschap dat we de sterkste ploegen nog niet gehad hebben had ik wel op wat meer punten gerekend. Ondanks dat ben ik vol goede moed hoor. Tegen Lienden hebben we de afgelopen twee jaar dik gewonnen maar het is een goed voetballende ploeg met Romano Denneboom in de spits. Geen wedstrijd is makkelijk maar ik ben vol vertrouwen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)