Aalsmeer ook in laatste duel voor de winterstop onderuit

Eersteklasser Aalsmeer heeft in de laatste competitieronde van 2013 opnieuw een nederlaag geleden. Het bezoekende Voorschoten’97 wist in een alleszins spraakmakende wedstrijd bij het sluiten van de markt een driepunter (1-2) mee te roven uit het bloemendorp. Halverwege de competitie staat de ploeg van trainer Anthony Servinus met tien nederlagen het water tot aan de lippen. Punten halen is het enige hoofdstuk wat nog gelezen moet worden in 2014. Verdediger Burak Sitil en doelman Ray Smidt, vandaag een dure fout, blijven optimistisch. “Een positieve reeks komt steeds dichterbij.”

Aalsmeer moet in de eerste helft van 2014 een huzarenstukje uithalen om te overleven in de eerste klasse. Zoveel is wel duidelijk nu de eerste competitiehelft erop zit en de debutant stijf onderaan staat in 1B. In tegenstelling tot een vorige reeks, waarin Aalsmeer met grote nederlagen werd afgedroogd en trainer Servinus klaagde over een gebrek aan inzet en discipline, zit er tijdens de laatste drie duels een stijgende lijn in het spelniveau. 

Het leverde het elftal van Servinus drie kostbare punten op, met wat meer betrokkenheid van Vrouwe Fortuna had de blauwitte formatie een wat rijker (met punten) gevulde kerstmaal kunnen nuttigen. Nu blijft de aanblik van het feestmaal karig, de niet gestilde honger moet dan maar uitmonden in een spectaculaire hap naar de te vergeven punten in de eerste vijf maanden van 2014. 

Doelman Smidt, vandaag met een grote uitglijder de veroorzaker van de 0-1, blijft door de eendracht en groei die het elftal doormaakt positief over de toekomst. “De laatste weken is er bij ons een knop omgegaan en dat voelt prima. Ondanks dat we maar moeizaam punten pakken komt een positieve reeks steeds dichterbij. Je ziet het nu weer en vorige week ook. Het is echt nog niet gedaan hoor.” 
Ook verdediger Sitil ziet nog veel zon achter de zich steeds meer samenpakkende wolken in het Aalsmeerse achterland. “De manier waarop we vandaag gespeeld hebben geeft hoop. De betere ploeg, wel weer met lege handen. Als we de vertoonde inzet en saamhorigheid van de laatste weken blijven opbrengen gaan we aanhaken, en dan wil ik het nog wel eens zien.”

Zonder clubtopscorer Giano Bonam, na een disciplinaire straf (te laat) zich sinds vorige week niet meer gemeld aan De Dreef, kreeg de thuisclub na zes minuten te maken met de eerste groen-gele speldenprik. Spits Shemiel Constancia van Voorschoten’97 kon na een prima steekbal van middenvelder Kim Theil zomaar een hoek uitkiezen voor het doel van Smidt. Zijn schot werd echter bekwaam gesmoord door Thomas Harte. 

De wedstrijd speelde zich af op het scherpst van de snede. Met name de bezoekers zagen met de regelmaat van de klok geel voorgeschoteld door leidsman de Waard. In de meeste gevallen greep de Leidschendammer wel heel vrijgevig naar de borstzak, de belangrijkheid van de wedstrijd was daarmee wel kenbaar gemaakt. Ook Voorschoten’97 assistent-coach Marcel de Hoogt hield het niet meer en kreeg halverwege de tweede helft na een gele zelfs de rode kaart voorgeschoteld. 

Na een dikke tien minuten was de weer van een schorsing teruggekeerde Wesley van Schaik dichtbij de openingstreffer, de Kudelstaarter kon de bal uit een hoekschop van Nick Duijn niet het juiste zetje geven. Later was Van Schaik opnieuw dichtbij een treffer, hij miste letterlijk op een haar na de bal. Met de terugkeer van Van Schaik was er meer dynamiek vanuit het middenveld. Maar naarmate de wedstrijd op gang kwam ging het toch fout voor de gastheer aan De Dreef.

Halverwege de eerste helft ging de dit seizoen anders zo betrouwbare doelman Smidt lelijk in de fout. De goalie overschatte zichzelf door voetballend buiten de zestien de zaak te willen oplossen. Bij het wegglijden raakte de 31-jarige sluitpost de bal verkeerd en viel het leer precies in de voeten van Voorschoten-aanjager Qendrim Gashi. Diezelfde Gashi liet vervolgens met een boogbal Smidt en verdediger Sitil op de doellijn kansloos. 0-1. 

Nog in de eerste helft was er voor de ploeg van Servinus voldoende kruid om de tegenvaller teniet te doen. Zo kwam Van Schaik andermaal gevaarlijk voor het doel van Voorschoten’97 -goalie van der Post. Tot tweemaal toe vond hij niet de juiste richting om de gelijkmaker op het bord te drukken.

In de tweede helft gaf Aalsmeer, gesteund door een mager 140- koppig publiek, vol gas. Vleugelaanvaller Salih Yildiz raakte steeds meer in zijn hum en was zijn directe tegenstander Simon Youby steeds vaker te snel af. Middenvelder Nick Duijn vond net als in de eerste helft doelman van de Post op zijn pad. De gelijkmaker leek een kwestie van tijd. 

Maar nadat rechtsbuiten Mark Ruessink nog een schietkans gesmoord zag, was het aan de andere kant bijna de genadestoot. Opnieuw was Voorschoten’97 -middenvelder Gashi  gevaarlijk. Nu werd zijn geplaatste inzet echter van de doellijn gehaald door Sitil. “Daar kwamen we goed weg, want ik kreeg dat schot echt per ongeluk voor mijn voeten.” 

Na ruim een uur en een handvol gele kaarten aan Voorschotense zijde was daar opeens Aalsmeer-invaller Indy van Koert die te lang treuzelde alvorens de trekker over te halen. Nu liet hij de vrijgelaten bal over aan Tim Millenaar die hoog over het doel schoot van Van de Post. 

Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Aalsmeer hand over hand het overwicht. Scheidsrechter de Waard ging helemaal op in de dadendrang van de thuisploeg, leefde volop mee in de jacht op Aalsmeerse gelijkmaker. Bij een twijfelgeval had de man in het zwart een lichte voorkeur voor blauw wit. En daar profiteerde de ploeg van Servinus goed van.

Een klein kwartier voor tijd zocht linksbuiten Yildiz het been op van zijn invaller-bewaker Michel Djiri. De behendige Yildiz ging gemakkelijk naar de grond. Scheidsrechter de Waard was echter resoluut. Sitil benutte de makkelijk toegekende strafschop en een punt gloorde voor Aalsmeer. 1-1. 

In de laatste tien minuten kon het beladen duel elke kant op stuiteren. Op het moment dat twee minuten voor tijd Joshua Steenvoorden namens de groengelen uit Voorschoten de bal van behoorlijke afstand schitterend tegen het nylon schoot was men zich er in Aalsmeer van bewust dat het dubbeltje voor de zoveelste keer dit seizoen het verkeerde gaatje inviel: 1-2. 

Verdediger Sitil baalde na afloop stevig na die ongelukkige eerste tegengoal: “Ongelofelijk, we controleren de wedstrijd en dan krijg je zo’n goal tegen. Het was een ongelukkig moment van Ray, maar we weten ook dat hij ons zo vaak in belangrijke situaties redt. En dan heb ik het niet alleen over dit seizoen. Vorig seizoen was hij vaak een redder in nood, nu is het ook voor hem moeilijk om een schone lei te halen.”

Gebeten hond Smidt reageerde na de sleutelwedstrijd ietwat nonchalant: “Ach, weet je.. we maken allemaal fouten en ik had die bal gewoon weg moeten werken. Nu begon ik aan een ongelukkig avontuur. De afloop weten we, maar we moeten verder.” 

Vijf weken rust voor Aalsmeer. Bijkomen van het stormachtige en slechte debuut in 1B en op 18 januari aan De Dreef de draad goed proberen op te pakken tegen nummer drie Zwaluwen ’30. Tevens zal in de winterstop waarschijnlijk beslist worden over de toekomst van trainer Anthony Servinus. Een vijfde seizoen bij Aalsmeer of kiest de eersteklasser voor een andere oefenmeester?

Met dank aan: Voetbal in Aalsmeer

Verslag: Arno Maarse 

Foto: Jaap Maarse

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)