Aalsmeer pakt eindelijk weer een overwinning

Aalsmeer heeft in de zaterdag eerste klasse B haar tweede overwinning van het seizoen geboekt. Alexandria uit Rotterdam werd met 3-2 verslagen. De jonge invaller Indy van Koert was met twee treffers, waarvan de winnende in de laatste minuut, de grote man aan Aalsmeerse kant.

Het waren dolle taferelen aan de Dreef tijdens de slotfase van het ‘degradatieduel’ in 1B tussen Aalsmeer en Alexandria’66. Na een schier uitzichtloze positie, 0-2 achterstand, vocht de thuisclub in het laatste gedeelte van de wedstrijd met een bewonderenswaardige inzet zich terug naar een 2-2 tussenstand. 

En hoe dan te handelen met nog tien minuten op de klok? Genoegen nemen met een belangrijk punt of, met enig risico, gaan voor de volle buit? Vragende blikken naar de kant gaven geen uitkomst. “Doordrukken, dat was het algemene gevoel bij ons”, verklaarde aanvoerder Ray Smidt na afloop. “Ze waren rijp voor de slacht.”

Aalsmeer-Alexandria 04

De laatste vijf minuten volgde de gebeurtenissen elkaar razendsnel op. Twee levensgrote kansen van Van der Meer gingen, terwijl de vlag voor buitenspel voor de zoveelste keer omhoog wees, grandioos de mist in. De invaller: “Ja…die hadden er wel in gemogen..ha.” Aan de andere kant moest Smidt zeer attent blijven op Rotterdamse uitvallen. Toen gebeurde, luttele seconden voor tijd, het onwaarschijnlijke. 

Alexandria’66-doelman Lee-Quincy Cheuk-A-Lam ging vreselijk in de fout. De sluitpost schoot de bal zomaar in de voeten van Aalsmeerder Dirkjan van der Meer. De invaller bedacht zich geen moment en plaatste het leer naar de vrijstaande Indy van Koert. Voor de jeugdige voetballer (18) was het vervolgens voor een verlaten doel en op randje buitenspel een koud kunstje Aalsmeer naar de tweede seizoenszege te schieten. 

Van der Meer: “Eigenlijk was het van mij een blinde voorzet. Ik keek helemaal niet wie er vrij stond. Maar ik hoorde supporters langs de kant schreeuwen ‘geef voor, geef voor’. Ik moest snel handelen, gelukkig ging de bal precies naar Indy.”

Aalsmeer-Alexandria 03

Na de winnende treffer natuurlijk een grote vreugdeuitbarsting bij Aalsmeer dat in zeven achtereenvolgende nederlagen vaak als een kleuter aan de kant werd gezet. Alle spelers met een blauwwit shirt renden naar de dug-out om tezamen met de technische staf de beslissende goal uitgebreid te vieren. Indy van Koert was vanzelfsprekend het middelpunt van de feeststemming. 

Maar dan die arme Cheuk-A-Lam. De doelman was minutenlang ontroostbaar. Ineengezakt verborg de ongelukkige goalie met de handen voor zijn hoofd de tranen. Ondersteund door ploeggenoten waggelde Cheuk-A-Lam na het laatste fluitsignaal zwaar aangeslagen van het veld. Klaar voor de crisisopvang in Rotterdam.

Aalsmeer-Alexandria 02

Aalsmeer was tegen de degradant uit de hoofdklasse, onnodig op achterstand gekomen. De wedstrijd, die zeker niet goed was maar wel twee ploegen liet zien die met veel hartstocht de strijd met elkaar aangingen, leverde de eerste twintig minuten weinig hoogtepunten op. 

Een dekkingsfout van Aalsmeerder Tim Millenaar leidde de 0-1 in. De verdedigende middenvelder werd bij een hoge voorzet verrast door Rinaldo Ligeon die opeens achter zijn rug opdook. Ligeon nam de bal met de borst uiterst subtiel aan, en knalde het speeltuig zonder een stuiter in één keer achter Smidt. 

Mooie goal, Aalsmeer opnieuw eerst op achterstand. Voor de thuisformatie was het zoeken naar een antwoord. De ploeg van Servinus verzandde niet in paniekvoetbal, in tegenstelling tot veel voorgaande duels bleven de bloemendorpers het zoeken in zorgvuldige opbouw. 

Ook na de 0-2 ruim een kwartier na rust van Arnold Mendeszoon, Smidt kon uit een hoekschop de bal al kruipend niet te pakken krijgen, toonde Aalsmeer weinig sporen van radeloosheid. Met de constante aansporing van motivator Smidt, “Komaan Aalsmeer, niet opgeven… het kan nog”, deed de thuisploeg er een schepje bovenop. Van opgave was geen sprake bij de bevlogen gastheren. Middenvelder Stefan van der Dussen: “We bleven erin geloven, want we waren helemaal niet de mindere ploeg.” Servinus deed met de invalbeurt van Indy van Koert als extra aanvaller een gouden zet. De jeugdige Van Koert deed Aalsmeer opleven, was gretig en ging, hoe onervaren ook, de individuele actie niet uit de weg. Brutaal en onbevangen jaagde hij de Rotterdamse defensie op. Inspireerde zijn ploeggenoten, dat was mooi om te zien. 

De jonge invaller was betrokken bij alledrie de Aalsmeerse doelpunten. Bij een aanval over links bracht Van Koert Salih Yildiz in stelling die op zijn beurt op rechts Mark Ruessink, andere jeudig talent, perfect bediende. De voorzet rommelde Van Koert via een been en de binnenkant van de paal achter Cheuk-A-Lam.

Matchwinnaar Indy van Koert
Matchwinnaar Indy van Koert

Twee minuten later een prachtige uithaal van Yildiz. Van Koert had een paar seconden eerder met een snoeiharde kopbal de kwaliteit van de lat getest, de terugspringende bal was een prooi voor Yidiz. De zaterdag bij vlagen weer ouderwets onnavolgbare aanvaller knalde vanuit het centrum op 18 meter schitterend raak. Van der Meer: “Ik vond Salih vandaag erg goed, heel dreigend.” 

Aalsmeer, dat wekenlang alleen maar tegenslag kende, reageerde uitzinnig op de gelijkmaker. De pret was echter nog niet op voor de blauwwitte formatie. Een ongelooflijke miskleun van Cheuk-A-Lam bracht Aalsmeer in de allerlaatste wedstrijdseconden in extase. De hoop is weer een beetje terug aan de Dreef.

Met dank aan Voetbal in Aalsmeer/Klaas Leegwater
Foto’s Jaap Maars

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)