Aantal overtredingen op de Amsterdamse voetbalvelden met 8% gestegen

Het aantal overtredingen op de voetbalvelden in Amsterdam is fors gestegen. Dat staat in de gemeentelijke monitor ‘Misdragingen op Sportvelden’ die onlangs is opgesteld. Hoewel bedreigingen en beledigen van medespelers en de arbitrage nog aan de orde van de dag is was er wel een daling te zien van het aantal ernstige incidenten, zo meldt de Telegraaf.

De afgelopen jaren waren er diverse vechtpartijen rondom de amateurwedstrijden met als tragisch dieptepunt de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen die in 2012 tijdens een wedstrijd door voetballers van Nieuw-Sloten dood werd geslagen. Ook in maart van dit jaar werd er door een speler van CTO’70 een grensrechter mishandeld. Voor sportwethouder Eric van der Burg was dit aanleiding om van de voetbalbond KNVB een overzicht te vragen van het aantal geregistreerde incidenten op de hoofdstedelijke voetbalvelden.

Hoopgevend is dat het aantal gevallen van buitensporig fysiek geweld sterk is gedaald. Werden er in het seizoen 2012/2013 nog 23 van dit soort misdragingen gemeld was dit aantal vorig jaar gedaald naar 11.

Wel is het aantal lichtere overtredingen explosief gestegen van 6424 in 2013/2014 naar 6990 in het seizoen 2014/2015 een stijging van maar liefst 8%. In de meeste gevallen ging het om verbaal geweld maar er werd ook 75 keer melding gemaakt van bedreigingen. Hoewel het meeste geweld gericht was op tegenstanders zijn er ook zeker vier gevallen bekend van geweld richting de arbitrage. Volgens wethouder Van der Burg is de stijging te wijten aan het strenger optreden van de scheidsrechters tegen ontoelaatbaar gedrag. “Waar overtredingen die niet direct met het spelverloop te maken hebben voorheen vaker door de vingers werden gezien is er door de discussie over ontoelaatbaar gedrag nu meer waakzaamheid bij de scheidsrechters.”

Bron: de Telegraaf

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)