Abdulrahman kopt Ajax in blessuretijd langs Bennekom

De manier waarop is eigenlijk nog mooier dan de drie punten, jubelde Ajax-trainer Jorg Smeets na een hectische slotfase tegen Bennekom. Pas in de blessuretijd wisten de Amsterdammers definitief afstand te nemen van de concurrent (2-1) en voorlopig ook de onderste plekken in de Hoofdklasse. Siver Abdulrahman was de gevierde man bij de thuisploeg.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd stond Smeets regelmatig te peinzen over het feit dat zijn ploeg op eigen veld tegen Bennekom punten zou laten liggen. Veel hadden de gasten niet in te brengen in Amsterdam, maar toch stond de 1-1 stand nog op het scorebord. Tot in de 92ste minuut. Na een afgeslagen hoekschop wist Reda Kharchouch verdediger Siver Abdulrahman te bereiken en zijn kopbal stelde de drie punten veilig: 2-1.

Ajax - Bennekom

Het waren drie verdiende punten voor de Amsterdammers. Bennekom beperkte zich in de eerste helft vooral tot het verdedigen en liet het voetballen aan de thuisploeg over, iets waar Ajax moeite mee had tegen de zwarte. Dat Joost Heij in de blessuretijd nog voor een verrassende 1-0 voorsprong zorgde, kon Ajax goed gebruiken. Na de rust moest Bennekom zelf ook komen en kwam er meer ruimte vrij om echt te voetballen.

Ajax had de controle over de wedstrijd, het meeste balbezit en kreeg ook enkele mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Een schuiver van Heij werd echter gepakt en een schot van Glenn van Zoolingen ging voorlangs. Ajax wist alleen niet heel goed om te gaan met die geboden ruimte en een tegenaanval werd de thuisploeg fataal. Marco van Rooijen zette een lange rush langs de linkerzijlijn in, wist zich van drie tegenstanders te ontdoen en uiteindelijk Martijn Klijn-Holte te bereiken. Hij kon rustig aannemen en voor de gelijkmaker tekenen.

Een puntendeling zou gezien het spelbeeld eigenlijk onterecht zijn. Ajax probeerde de leiding weer in handen te nemen met een paar aanvallende wissels, maar verder dan enkele loze pogingen. De grootste was voor Shaquille Doorson, alleen kon hij een goede aanval niet verzilveren met een doelpunt. Dat lukte Siver Abdulrahman diep in de slotfase met een rake kopbal wel, waardoor de drie punten alsnog op Sportpark De Toekomst bleven.

Door de 2-1 overwinning op Bennekom klimt Ajax langzaam uit de onderste regionen van de Hoofdklasse. De ploeg van Jorg Smeets klom van de tiende naar de zevende plaats. “Als we deze strijdmentaliteit vaker op kunnen brengen, hebben we genoeg kwaliteit om een goede reeks neer te zetten.”