AC Amsterdam gaat in beroep tegen straf van 21 punten in mindering

De zaterdag vierde klasse B staat op zijn kop. Een paar dagen na de laatste speeldag heeft kampioen AC Amsterdam 21 punten in mindering gekregen voor het onreglementair meespelen van drie Koreanen: Lim Sunggho, Choe Suenggi en Gyu-Yeong Park. De zeven wedstrijden waarin zij meespelen, zijn ongeldig verklaard. De club gaat hiertegen in beroep.

Begin februari kwamen drie Koreanen meetrainen bij de zaterdag vierdeklasser. De club zocht contact met de KNVB om de inschrijving te kunnen regelen. “Na de problemen met de zondag hebben wij een verenigingsadviseur gekregen die ons hierbij kon helpen. Alles was in orde, maar nu krabbelt de KNVB terug. Er wordt nu een beeld geschetst dat wij zouden frauderen, alleen ligt dit allemaal aan Sportlink”, zegt trainer Jamal Ahaddouch. “De nieuwe module voor inschrijvingen werkt niet, het systeem klopt niet en is niet waterdicht.”

De Meteoor en TOB startten een onderzoek naar de speelgerechtigheid van de kersverse aanwinsten. Via-via kwamen zij terecht bij de Inspire Football Academy, waar de Koreanen werden opgevoerd als profvoetballers. Zo zou Lim Sunggho bij Slovan Galanta (derde divisie Slowakije) en Choe Suenggi jaren in de Koreaanse K-League (hoogste divisie) hebben gespeeld. “Ze hebben drie jaar geleden hun laatste wedstrijd gespeeld en de helft van wat daar staat, klopt niet. De clubs zijn op zoek naar stront aan de knikker, maar die is er niet. De spelers hadden een vrije status, hebben nog nergens in Nederland gespeeld en konden dus gewoon ingeschreven worden.”

Met de ervaringen van het begin van dit seizoen speelde AC Amsterdam direct open kaart met de bond. “Wij hebben alles keurig gedaan en hulp van de KNVB ingeschakeld. Daarin zijn wij slecht geadviseerd.” Er lag afgelopen week – voor de laatste competitiewedstrijd – een zaak bij de tuchtcommissie, waarvan de club woensdag het oordeel te horen kreeg. AC Amsterdam wordt gestraft voor alle zeven wedstrijden waarin de Koreanen hebben gespeeld omdat ‘de administratie niet geregeld is’.

Omdat de club in beroep gaat tegen de straf, hebben wij de punten in mindering nog niet in onze stand verwerkt. Door de punten in mindering zou AC Amsterdam niet alleen het kampioenschap mislopen, maar ook de periodetitel in moeten leveren en promotie dus uit het hoofd kunnen zetten. Het is nog onduidelijk wat er met de zeven wedstrijden gebeurt. Ook de nacompetitie is hierdoor op de lange baan geschoven. Dat kan ook nog even duren. “Ik ga het doortrekken tot zo ver ik kan, tot aan een civiele procedure, want dit hebben wij niet verdiend.”

Foto boven: Gyu-Yeong Park (r) is één van de drie Koreanen die onreglementair zou hebben meegespeeld

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!