AFC boekt in vermakelijk duel een overwinning op Swift

Het Amsterdamse duel tussen AFC en AVV Swift eindigde dinsdagavond in een 5-3 overwinning voor de tweededivisionist. De ploeg van trainer Martin de Groot kwam tot tweemaal toe op een voorsprong, maar wist deze niet vast te houden.

Swift was pas een week in training, waardoor de club wist dat het een zware wedstrijd zou worden. Desondanks kwamen de bezoekers verrassend uit de startblokken, want de eerste kans was voor Swift. Deze poging ging nog mis, maar even later was het alsnog raak. Jelle Spanninga kreeg de bal voor zijn voeten en besloot uit te halen richting de lange hoek, waarna deze hard tegen de touwen aan kwam. De treffer schudde AFC echter nog niet wakker, terwijl Swift vrolijk doorging met voetballen. Binnen een mum van tijd bouwde het de voorsprong zelfs uit. Noa Benninga kreeg op het middenveld de bal en zag de keeper ver voor zijn doel staan. Daarom probeerde hij het van grote afstand, waarna de bal via de onderkant van de lat het doel in verdween.

Hoofdtrainer Uli Landvreugd ging tijdens de drinkpauze vervolgens flink tekeer tegen zijn ploeg. De opmerkingen van de oefenmeester hielpen het elftal enigszins, want vlak voor rust kwam AFC terug in de wedstrijd. Oussama Sialli kreeg de bal in het strafschopgebied van Swift en werkte deze met een huzarenstukje over de keeper heen: 1-2. Het was voor de thuisploeg echter nog niet genoeg. Slechts een paar minuten later was het alsnog raak toen de overgekomen Splinter de Mooij de mogelijkheid kreeg om een treffer te maken. Daardoor gingen beide ploegen met een 2-2 tussenstand de rust in.

AFC ging in de tweede helft een stuk beter van start en creëerde direct zijn eerste kans. Na een snelle aanval kreeg Melvin Grootfaam de mogelijkheid om zijn team op voorsprong te zetten, maar zijn poging verdween naast het doel. Aan de andere kant was het vervolgens wel raak. Carlos Groen schoot overtuigend raak en bracht Swift op een nieuwe voorsprong. Het doelpunt veranderde echter niets aan het spelbeeld, want AFC bleef goed voetballen en tot kansen komen. Raily Ignacio, Thomas Verhaar (beide een intikker) en Joël Tillema (fout van de keeper) kwamen aan het einde van de wedstrijd nog tot scoren, waardoor AFC het duel met een 5-3 winst afsloot.

De Groot zag zijn ploeg uitstekend aan de wedstrijd beginnen. “Het was mooi om te zien dat het eerste half uur voor ons was”, merkt de oefenmeester na het duel op. “We wilden in deze wedstrijd graag lef tonen en aan het voetballen toekomen. Dat is ons behoorlijk goed gelukt. We zijn pas een week in training en dit is onze eerste oefenwedstrijd, dus daarmee mogen we niet ontevreden zijn.” De trainer genoot van het doelpunt van Benninga. “Dat was een beloning voor zijn harde werken, want hij speelde een goede wedstrijd.”

Landvreugd zag zijn ploeg dinsdagavond winnen, maar merkte eveneens een aantal aandachtspunten voor de komende trainingsweken op. “De ploeg zat in de eerste helft niet dicht genoeg op de man, waardoor Swift veel vrijheid kreeg om te voetballen. Dat heb ik in de rust nog extra aangestipt en toen ging het gelukkig beter. In de tweede helft heb ik bij tijd en wijle genoten van de ploeg en zag ik een paar mooie doelpunten van onze kant. Uiteindelijk konden we zelfs meer doelpunten maken, maar we kunnen desondanks tevreden zijn.”

Tekst: Jordi Smit