AFC doet goede zaken in strijd tegen degradatie met zege op ADO’20

AFC heeft in de Topklasse een belangrijke zege geboekt op directe concurrent ADO’20. Op Sportpark Goed Genoeg won de ploeg van trainer Stanley Menzo met 1-0 waardoor de Amsterdammers een goede stap hebben gezet richting handhaving in de Topklasse. Jonathan Richard was de doelpuntenmaker.

Bij de bezoekers was Tom van den Brink niet opgenomen in de wedstrijdselectie. De middenvelder van ADO’20 speelt volgend seizoen bij AFC en trainer Thijs Sluiter vond het niet verantwoord om de middenvelder op te stellen. Voor AFC was het vooraf sowieso al feest. Aanvoerder Magid Jansen werd gehuldigd omdat hij voor de 150e keer met het shirt van AFC op het veld stond.

Jansen 150 wedstrijden AFC

AFC zetten vanaf het eerste fluitsignaal de Heemskerkers meteen goed onder druk maar had moeite met het creëren van kansen. Na een half uur spelen was het Joshua Patrick die de eerste kans van de wedstrijd kreeg maar zijn schot werd door keeper Jack Laan gekraakt. AFC hanteerde in het eerste bedrijf teveel lange ballen terwijl ADO’20 zich beperkte tot counteren.

Jeffrey Klijbroek zorgde namens de bezoekers voor de eerste kans van ADO’20 maar zijn afstandsschot ging naast. Namens AFC was het Maurice Theuns die van afstand probeerde de openingstreffer voor zijn rekening te nemen maar ook zijn schot zeilde over de goal heen.

In de slotfase van de eerste helft barste de wedstrijd pas echt los. Joshua Patrick probeerde van dichtbij de bal over de keeper heen te lobben maar keeper Laan bleek weer attender. In de counter was het Ted Amson die de bal via keeper Youssef El Abdallauoi op de paal kopte.

1-0

Na rust was het AFC dat de ban wist te breken. Na een goede corner van Daan Sutorius was het Jonathan Richard die de bal wist binnen te knikken. Na de 1-0 ging ADO’20 meer risico nemen en was het AFC die prima met de geboden ruimte wist om te gaan. Na een listig hakballetje van de uitstekend spelende Jonathan Richard was het Daan Sutorius die zijn ploeg op een 2-0 voorsprong moest zetten. Maar zijn inzet werd van dichtbij door gekeerd.

juichen Richard

AFC kreeg in de tweede helft kans na kans maar de ploeg van Stanley Menzo wist hun goede spel maar niet te belonen met een tweede doelpunt. Joshua Patrick schoot na een uur voetballen de bal op de paal en ook Pepijn Veerman was even later dichtbij een treffer.

Veerman

In de slotfase zette ADO’20 alles op alles om nog een punt te pakken tegen de Amsterdammers maar was het AFC dat de 1-0 voorsprong met succes wist te verdedigen. AFC weet in een aantrekkelijk duel met 1-0 te winnen van directe concurrent ADO’20. De Amsterdammers waren de hele wedstrijd de betere ploeg maar door het missen van grote kansen bleef ADO’20 lang in de wedstrijd tot grote tevredenheid van Menzo: “Deze zege was niet onbelangrijk. Het is voor ons jammer dat de concurrentie ook punten heeft gepakt. Maar het is cruciaal om deze te winnen als je weer naar boven wilt kijken.”

1

“We hebben vandaag echt niet negentig minuten goed gevoetbald maar ik zie wel iedere week progressie. Volgende week wil ik wel weer de strijd zien die we vandaag geleverd hebben en moeten we onze kansen afmaken zodat we de tegenstander die onnodig lang in de wedstrijd houden en het onszelf daarmee een stuk makkelijker maken. Gelukkig krijg je voor een 3-0 overwinning even veel punten als een 1-0 overwinning.”

Verslag: Jurgen Boegborn
Foto’s: Mario Wormhoudt