AFC doet goede zaken met overwinning op EDO

AFC heeft de vervelende dertiende plaats in de Topklasse verlaten. Tegen het al reeds gedegradeerde EDO werd op Sportpark Goed Genoeg met 3-1 gewonnen door de ploeg van Stanley Menzo, waardoor de Amsterdammers een goede stap zetten richting lijfsbehoud.

AFC had vooraf de nodige personele problemen en miste zes belangrijke spelers met schorsingen en blessures. Met onder andere de debuterende A-junior Danny Goedkoop speelde de thuisploeg in de openingsfase voornamelijk op de helft van EDO. De spitsen van AFC hadden hun vizier echter niet op scherp. Pepijn Veerman en Marien Willemsen kregen in de beginfase de beste kansen, maar waren in de eindfase te gehaast of doelman Gregory Martin (oud-AFC) stond op zijn post.

Na twintig minuten kreeg AFC waar het op hoopte. De uitkomende Martin was net iets te laat bij de bal en Pepijn Veerman, waarna de Amsterdammers een strafschop kregen. Enrico Patrick benutte deze kans en opende de score.

AFC - EDO

AFC probeerde hierna de 2-0 te forceren, kreeg regelmatig goede kansen, maar ook EDO kwam er stiekem een paar keer goed door via Ron Rosenhart. De gezochte 2-0 voorsprong leek er in de laatste minuut van de eerste helft te komen, alleen eindigde de bal van Willemsen op de paal. EDO zocht direct de omschakeling en Rosenhart benutte de diepe doorloopbal feilloos en rondde gedegen af: 1-1.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld als de eerste: AFC probeerde weer op voorsprong te komen en EDO loerde op de counter. De spitsen van AFC werkten hard en met name Pepijn Veerman en Damien Menzo kregen enkele kansen. Na een uur spelen maakte EDO het zich zelf moeilijk. Rechtsback Yannick Hoogenboom ging te hard in de tackle bij Guido Moelee en kreeg rood van scheidsrechter De Brito Roque.

AFC - EDO

Zes minuten later viel Pepijn Veerman’s voorzet van links precies op de borst bij Damien Menzo, die vanaf de zestien heerlijk uithaalde in het linker zijnet. Daarmee zette hij AFC weer op voorsprong: 2-1. Toch was EDO nog niet verslagen en kon AFC gelukkig ademhalen toen de spits van de gasten uit Haarlem een teen te kort kwam bij een strakke voorzet van Tatchary Langguth.

AFC kreeg de nodige kansen om de wedstrijd te beslissen, maar scoorde steeds niet. Net voor tijd werd de thuisploeg gered door doelman Youssef el Abdallaouie, die oog in oog met de aanvaller als winnaar uit de strijd kwam. Een diepe bal van AFC gaf in de blessuretijd de doorslag. Pepijn Veerman was er als de kippen bij om de bal over de keeper te liften en daarmee de eindstand op 3-1 te bepalen.

AFC - EDO

Trainer Stanley Menzo was na afloop zeer lovend over zijn ploeg: “Ik moet een compliment maken aan mijn team. Met de schorsingen en blessures vooraf moeten vandaag ander jongens het doen. Ze hebben van het begin tot einde wedstrijd gestreden. Natuurlijk moet je in de eerste helft de 2-0 of 3-0 maken, maar respect voor het karakter in de tweede helft.”

AFC is door de overwinning nu naar de elfde plaats gestegen in de Topklasse en heeft nog een voorsprong van twee punten op HBS (dertiende), dat op een nacompetitieplaats staat.