AFC doet zich ondanks winst veel te kort tegen Leonidas

Vandaag stond, net als in de Kuip, op sportpark De Toekomst een confrontatie tussen Amsterdam en Rotterdam op het programma: AFC – Leonidas. AFC trok uiteindelijk zeer verdiend aan het langste eind: 2-1. Een magere afspiegeling van het daadwerkelijke verschil.

Direct vanaf de aftrap schiet AFC uit de startblokken. In de eerste minuut is er direct al een grote kans na een voorzet van de van Volendam overgekomen Damian Menzo.  In de eerste minuten volgen er al meer kansen. Met schoten van Jonathan Richard en een goede kans voor Jasper de Haer. Het zag er in de beginfase niet goed uit bij de Rotterdammers. AFC domineerde de wedstrijd. Het was dan ok niet verrassen dat de ploeg van Willem Leushuis  al na zeven minuten op voorsprong kwam.

Foto Mario Womrhoudt: Damien Menzo zorgt als snel voor een Amsterdamse voorsprong

Een steekbal tot in de zestienmeter  van Marien Willemsen was voer voor spits Menzo die de bal langs de keeper binnengleed.  Het regende vervolgens kansen voor AFC in de eerste twintig minuten en Leonidas kon daar weinig tegenoverstellen. Goals bleven echter uit ondanks enkele gevaarlijke vrije trappen en corners van Daan Sutorius.

De eerste grote kans voor de Rotterdammers ontstond pas in de 21e minuut. Een aanval leek afgeslagen geworden te worden door AFC maar de bal belande voor de voeten van Lesley van Waas. Deze eerste kans bleek een signaal voor de thuisclub een. De landskampioen leek wat rustiger aan te gaan doen en Leonidas wat beter te gaan voetballen.  Een voorzet van de spits van Leonidas, Olaf van der Sande kon nog net de zestien uitgewerkt worden, maar viel voor de voeten van Illias Chouaibi. Deze haalde uit maar schoot over.

1

Vervolgens waren er nog wat kansen over en weer, maar leek AFC in ieder geval met een voorsprong te gaan rusten. Een moment van onoplettendheid, een te korte terugspeelbal en een overtreding van AFC aanvoerder Magid Jansen op Olaf van der Sande resulteerde in een penalty en een gele kaart. Het was een domme overtreding in de zestien en spits van der Sande liet zich slim vallen. De penalty werd feilloos in de linker kruising geschoten door Houcine el Hammach.  Net voor rust valt Pepijn Veerman nog uit met een schouderblessure.

Foto Mario Wormhoudt: Melvin Grootfaam probeert een treffer te forceren

In de tweede helft komt AFC slecht uit de startblokken en Leonidas domineert maar weet niet te  scoren. Na een flitsende aanval weten de Amsterdammers echter te scoren via Daan Sutorius. En vanaf dan is het nog maar een ploeg die aanvalt: AFC.. De ploeg van Leushuis, dat woensdag al weer moet aantreden in de beker tegen Excelsior creëert kans na kans maar weet niet meer te scoren in de tweede helft.

Foto Mario Wormhoudt: Daan Sutorius maakt uiteindelijk de winnende treffer

Al met al valt de overwinning veel te klein uit. Het spel was goed maar AFC moet zich af gaan vragen of het in andere wedstrijden ook zo slordig met zijn kansen om kan blijven gaan, zonder tegen puntverlies aan te lopen.

Kijk voor alle uitslagen, de stand en het programma op de klassenpagina van de Topklasse zondag.