AFC en Chabab delen de punten

AFC en Chabab hebben vanmiddag in een bij vlagen zeer boeiende derby uiteindelijk met een 1-1 gelijkgespeeld. Waar Chabab in de beginfase echt de betere ploeg was en in een groot deel van de tweede helft zelfs met een man meer speelde, kon het de trekker niet overhalen. AFC vocht zich terug in de wedstrijd en na afloop moesten beide ploegen constateren dat ze er niet veel mee opgeschoten waren. De rode kaart (twee keer geel) voor Magid Jansen was zeer discutabel. De beelden later op de avond geven hopelijk meer duidelijkheid.

De wedstrijd vanmiddag werd behoorlijk door de straffe wind beïnvloed. Achteraf bleek dat de ploeg die wind tegen had het beste uit de verf kwam. In de eerste helft was dat Chabab. Nadat Sjoerd Jens in de eerste minuut voor AFC een redelijke kans kreeg, was het daarna Chabab dat het initiatief nam. In de twaalfde minuut resulteerde dit in een doelpunt. Een goede combinatie tot in de zestien werd uiteindelijk met een rollertje afgerond door Chabab spits Zohair Chiddi. Na deze 0-1 probeerde AFC het wel, maar het spel liet veel te wensen over. Sjoerd Jens was de enige die voor dreiging kon zorgen waar zijn ploeggenoten af en toe uit blonken in balverlies. Chabab kreeg via Chiddi en Gregory Schaken de mogelijkheid om AFC van zich af te schudden. Dit lukte niet en zo bleef AFC in leven tot de rust.

Na rust had AFC dus de wind tegen en de ploeg ging beter spelen. Vooral de duels werden wat strijdlustiger aangegaan en Joshua Patrick en Jansen kregen een kans op de gelijkmaker. In de 58e minuut was het even billen knijpen voor AFC toen Chiddi namens Chabab een snoeihard schot door de wind gedragen op de paal zag belanden. De goal viel aan de andere kant. Na een van de eerste knappe aanvallen van AFC rondde Joost Heij perfect af. Hiermee zat AFC weer helemaal in de wedstrijd. Even later ging Chabab keeper Youssef El Abdallaoui in de fout. Heij van AFC kreeg de bal voor zijn voeten en na enige aarzeling schoot hij op de paal. Gelukkig voor El Abdallaoui, want het feit dat hij volgend jaar bij AFC onder de lat staat, zouden de speculaties van een blunder hevig losmaken.

Het noodlot voor AFC leek zich te voltrekken toen Magid Jansen zijn tweede gele kaart kreeg. In een opstootje met Chabab speler Bismark Doe claimde hij een kopstoot te hebben gekregen. De scheidsrechter zag het aan en gaf beide spelers geel, voor Jansen zijn tweede en hij kon vertrekken. Chabab ging echter niet beter spelen van de overtalsituatie. Chiddi kreeg nog wel een grote kans bij de tweede paal, maar daarna leek AFC steeds makkelijker stand te houden. Iedereen hield zijn adem nog even in toen Jamal Dibi in de blessuretijd achter de bal ging staan bij een vrije trap voor Chabab net buiten de zestien. De specialist had vandaag geen geluk en met 1-1 kon iedereen ontspannen. Een leuke derby zonder winnaar. Het zal nog een tijd duren eer duidelijk wordt in welke klasse deze twee Amsterdamse clubs volgend jaar uitkomen.

Later vanavond zenden wij een uitgebreide samenvatting uit van dit duel met unieke beelden langs de lijn.