AFC geeft ‘zekere’ zege weg bij FC Lienden

Jordi van Gelderen leek bij Tweede Divisionist AFC uit te groeien tot de held van de avond. De invaller zette bij FC Lienden vijf minuten voor tijd de 0-1 op het scorebord, maar Wouter de Vogel (ook invaller) stak daar een stokje voor. Twee minuten voor tijd maakte hij met het hoofd de gelijkmaker. “We hebben een zekere zege weggegeven”, zag AFC-coach Ton Du Chatinier.

Mark Fennbeumer kreeg al na twee minuten de bal in de voeten, maar de speler van Lienden leek niet te beseffen hoeveel tijd hij had. Hij handelde te gehaast en schoot naast. Na die vroege kans kwamen de Amsterdammers beter in de wedstrijd en werd Lienden veelvuldig terug gedrongen op de eigen helft. Melvin Grootfaam nam het doel van Lienden nog binnen het kwartier onder vuur. De rappe aanvaller van de Amsterdammers kon zijn schot van een meter of 25 alleen niet de juiste richting meegeven. Kort daarop probeerde hij het wederom tevergeefs.

Magid Jansen was halverwege de eerste helft dichterbij een goal. De aanvoerder van AFC miste met het hoofd op een haar na een corner. Daarmee kwam de ploeg van trainer Hans Kraay jr. goed weg. Een kwartier later was het Jonathan Richard die gevaarlijk op dook voor het doel van Jan Schimmel. Zijn inzet werd geblokt. “Ik vond ons vooral in de eerste helft goed voetballen”, vervolgde Du Chatinier. “Lienden had weinig tot niets in te brengen. Daar hadden we eigenlijk meer moeten uit halen.”

Direct na hervatting mocht ook Koen Bosma het vijandelijke doel onder vuur nemen, nadat Richard gevloerd was. De AFC’er krulde het schot om de muur heen, maar daarmee wist hij Schimmel niet te verrassen. De keeper van de thuisploeg kon op simpele wijze redding brengen.

Het moment was eigenlijk illustratief voor de wedstrijd, want er vielen nauwelijks echt uitgespeelde kansen te noteren. AFC-coach Ton du Chatinier zag dat ook. Daarom bracht hij na iets minder dan een uur spelen goudhaantje Matthijs Jesse in de ploeg. Het plukje meegereisde fans van AFC hoopte vervolgens op wederom een beslissend moment van de supersub, maar verder dan een poging (hoog over) vanaf een flinke afstand kwam hij niet. Dit maal leek Van Gelderen als invaller uit te groeien tot de held van de avond. Hij kopte vijf minuten voor tijd raak.

Invaller Wouter de Vogel stak daar een stokje voor. Hij zorgde drie minuten voor tijd voor de 1-1. “Hij kreeg alle ruimte om raak te koppen, maar het begon eigenlijk al daarvoor. We hebben een zekere zege weggegeven. Daarnaast vond ik dat wij in de tweede helft te veel mee gingen het ‘hotseknotsbegoniavoetbal’ van Lienden”, aldus De Chatinier. “Aan de andere kant: wij hebben ook vaak genoeg gewonnen in de slotminuten.”

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.

Archieffoto boven: Mario Wormhoudt