AFC handhaaft zich in de Topklasse

Voorafgaand aan de wedstrijd konden de rekenmeesters zich uitleven. Theoretisch kon AFC vandaag op een degradatieplek terecht komen,  een promotie/degradatieplaats afdwingen of zich veilig spelen. Het laatste lukte. De ploeg van Maarten Stekelenburg wist HBS met 3-1 te verslaan en eindigde daarmee als nummer elf in de competitie.

Voor de wedstrijd vond er een opmerkelijk incident op het veld plaats. Beau Molenaar zou aanvankelijk onder de lat staan bij de Amsterdamse ploeg, maar de doelman kwam tijdens de warming up in botsing met teamgenoot Mike Ruyter. De medische staf probeerde Molenaar nog op te lappen. De doelman kon echter niet aan de wedstrijd beginnen en daarom moest reservedoelman Dion Thomas zijn opwachting maken voor AFC.

Na het wegvallen van Molenaar moest ook Duncan van Mol al vroeg de strijd staken. De middenvelder werd al na zeven minuten gewisseld vanwege een blessure. Wout Meulemans kwam erin als zijn vervanger. Ondanks deze wisselingen in de opstellingen was AFC wel het meest gevaarlijk. Aan de rechterkant kwamen Dwight Gefferie en met name Enrico Patrick een aantal keer goed door. Via Patrick kreeg AFC ook de eerste grote kans. De rechtsbuiten omspeelde zijn directe tegenstander en zijn voorzet kwam uiteindelijk terecht bij Mitchell Theuns. Theuns legde de bal daarna terug op Sjoerd Jens (foto), maar zijn poging werd van de lijn gehaald. Jens was later nog een keer dichtbij een doelpunt, toen HBS doelman Gianni Kamperveen zijn schot via de lat over wist te tikken. Toch was het HBS dat na 35 minuten op voorsprong kwam. Na knullig uitverdediging achterin bij AFC kwam Jordy Brouwer in balbezit. De spits wist op de achterlijn nog een voorzet te geven, die door Berend Kaster werd ingetikt. AFC mocht nog van geluk spreken dat het niet op een 2-0 achterstand kwam. Gefferie had Jasper Roberti niet gezien toen hij terug probeerde te kappen en bood de aanvaller zo de kans om recht op Thomas af te gaan. Roberti schoot echter naast het doel van Thomas en zo kwam AFC met de schrik vrij. Twee minuten voor het rustsignaal kwam de gelijkmaker van Jens. Mohsen Mirkarimi had Jens niet gezien toen hij de bal terug op zijn keeper wilde koppen. Hiermee kon Jens alleen op Kamperveen af en zijn schot belandde via de binnenkant van de paal in het doel. Met een 1-1 tussenstand floot scheidsrechter Peeters voor de pauze.

Ook in de tweede helft was AFC de ploeg met de meeste dreiging. Jens kon meteen na rust zijn team op voorsprong zetten. De spits was niet doeltreffend na een voorzet van Patrick. Kamperveen kreeg in de eerste vijf minuten na rust ook schoten van Meulemans en Theuns te verwerken, maar dit leidde niet tot een treffer voor AFC. HBS wist wel nog gevaarlijk te worden voor het doel van Thomas. Een voorzet vanaf de linkerkant van Kaster kwam bij de tweede paal terecht bij Dominique Broekhuizen. In een uiterste inspanning kon hij de bal richting meegeven en leek daarmee Thomas te verrassen, ware het niet dat de bal naast ging. In de aanval erop kon AFC eindelijk een 2-1 voorsprong pakken. Jens kreeg de bal op zo’n twintig meter van het doel en zijn schot kon niet worden gekeerd door Kamperveen. Niet veel later werd een derde doelpunt van Patrick afgekeurd vanwege buitenspel. Jens was nog dichtbij zijn derde doelpunt, de aanvaller was alleen niet gelukkig in de afronding. Met nog vijftien minuten te spelen was HBS een aantal maal dichtbij de 2-2. Uit een corner van Mike de Geer kwam de bal terecht bij Jan-Paul Seijs, maar Thomas stond op de goede plek om zijn schot te keren. Meteen daarna vond De Geer Brouwer, maar opnieuw stond de sterk spelende doelman HBS in de weg. AFC had het toen moeilijk om er uit te komen. Kaster kreeg nog een goede kans; hij mikte echter over. De laatste grote kans kwam op naam van Niels van Pelt. Zijn poging werd op de doellijn gestopt door Kaster. Het was aan invaller Bas Ent om de verlossende 3-1 binnen te schieten. Opnieuw was Patrick zijn tegenstander te snel af en hij vond met zijn voorzet Ent, die van dichtbij doel trof. Vlak voor het eind kwam Peter Post nog in de ploeg voor Mike Derlagen. Post vertrekt naar de zaterdagamateurs van Ajax en speelde hiermee zijn laatste wedstrijd voor AFC. Het eindsignaal volgde niet veel later en met deze 3-1 overwinning handhaaft AFC zich in de Topklasse.

Verslag: Wessel Westerhof