AFC in 93ste minuut onderuit bij Katwijk

AFC heeft in de Tweede Divisie  in de absolute slotminuten verloren van Katwijk. Mike van den Ban scoorde in de 93e minuut uit een  counter de enige treffer van de wedstrijd. De formatie van trainer Ton du Chatinier kroop daarvoor al een aantal keren door het oog van de naald, maar daarentegen kreeg AFC na de 1-0 ook nog een levensgrote kans via Matthijs Jesse.

Vooraf was duidelijk dat Katwijk voor eigen publiek beslist niet wilde verliezen. De topploeg uit Zuid-Holland had immers was recht te zetten, want in de laatste vijf duels werden maar drie punten gepakt. Patrick Zonneveld moest door de dagendrang van de thuisploeg al na zes munten in actie komen. De doelman pakte weliswaar zonder problemen de bal, maar AFC was gewaarschuwd. Even daarna schrok iedereen die de Amsterdammers een warm hart toedraagt toen Sam Nijpels na een duel ongelukkig terecht kwam. Tot opluchting van het meegereisde publiek kon hij na een blessurebehandeling weer verder.

Nog geen drie minuten na de terugkeer van de verdediger verrichte Zonneveld een heldendaad door een volley van Michiel van Dam (na een vrije trap) uit het doel te houden. Na zeventien minuten liet ook de ploeg van trainer Ton Du Chatinier zich voor de eerste keer zien in aanvallend opzicht. Tom van den Brink schoot op de benen Katwijk-goalie Mark de Vries.

Foto HAV | Terwijl de camera’s van FOX nog draaien druipt Ton du Chatinier af

Tien minuten later kreeg Pieter Koopman een nog grotere kans nadat hij een verdediger afschudde, maar oog in oog met de doelman hield hij het hoofd niet koel. Voor hij kon uithalen, greep De Vries in.Daarna was het weer de buurt aan Katwijk. Marciano Mengerink werd na een fraaie combinatie vrij gespeeld, maar opnieuw kwam een doelman als winnaar uit de bus. Mede daardoor werd er met een 0-0 stand gerust.

Ook in de tweede 45 minuten kreeg het aanwezige publiek een pot met kansen over een weer voorgeschoteld, waarbij opnieuw de beste mogelijkheden waren voor de thuisploeg. Du Chatinier probeerde hier in de rust wat aan te doen door het inbrengen van Jesse Matthijs voor Koopman, maar dat had niet echt effect.

“Hoe kun je weer een kans missen!”” klonk het na zestig minuten opeens vanaf de tribune. “Als je vanaf vijf meter al niet scoort, dan win je nooit van AFC.”  De geïrriteerde supporter vatte in twee zinnen het duel perfect samen. Dat betekende echter niet dat de gasten zich niet meer lieten zien. Zo nam Daan Sutorius na zeventig minuten zonder succes het vijandelijke doel onder vuur.

Katwijk-speler Robbert Susan was schoot daarna nog op de binnenkant van de paal, maar het was zijn collega Mike van den Ban, die uiteindelijk de winnende scoorde. In de 93e minuut schoot hij raak uit een counter. “Dit is heel zuur. Zeker, omdat wij nog een goede kans kregen via Jesse in de laatste minuut”, treurde AFC-aanvoerder Magid Jansen. “Ik vind het geen excuus dat we enkele weken niet hebben kunnen spelen. Als je op 0-0 staat in de laatste minuut mag je dat niet meer uit handen geven.”