AFC kan negatieve reeks tegen Koninklijke HFC niet beëindigen

Deze eeuw won AFC in competitieverband nog geen enkele keer op bezoek bij Koninklijke HFC. Ook in het seizoen 2018/19 wordt deze negatieve reeks doorgetrokken. De ploeg van Uli Landvreugd ging in de amateurklassieker met 3-1 onderuit en leed na twee zeges op rij de eerste nederlaag van het seizoen.

“We zitten goed in ons vel, dus we moeten onszelf geen complex aanpraten”, zei Landvreugd gelijk op de vraag waarom het voor de vierde keer niet lukte een resultaat te boeken in de hoofdstad van de provincie. “We konden het overwicht niet uitdrukken in doelpunten. Af en toe was het een beetje vlak, gelaten. Dat heb ik in de rust ook gezegd. Na de 1-0 begonnen zij al met tijdrekken. Dan moeten wij daar op anticiperen door sneller te handelen.”

De 1-0 waar de oefenmeester op doelde, was overigens de enige keer dat Koninklijke HFC serieus gevaar stichtte. Een afgeslagen hoekschop werd door Robin Eindhoven opnieuw voor het doel gebracht, waar Peet van der Slot raak kon koppen. Voor de rest hielden de Haarlemmers zich vooral bezig met tegenhouden. Er werd een muur van vijf verdedigers opgetrokken om het gevaar van AFC te neutraliseren. Clubtopscorer Raily Ignacio had de hele wedstrijd zelfs drie bewakers (Oscar Willfert, Wessel Boer en Van der Slot) die hem geen moment uit het oog verloren.

Op één moment na dan. Vlak voor de tegentreffer stond Ignacio vogelvrij om een voorzet van Fouad Belarbi binnen te koppen, alleen mikte hij naast. AFC had het betere van het spel, meer balbezit, maar het ontbrak telkens aan finesse in de buurt van het doel. Daar werd het vaak iets te gehaast. Ook in de afronding. Zo leverde Melvin Grootfaam de bal af bij Ignacio, die in een druk strafschopgebied hoog over schoot. Landvreugd: “Het was daar heel vol, maar ik denk dat hij voor zichzelf genoeg gecreëerd heeft.”

Na ruim een uur spelen viel de verdiende gelijkmaker alsnog. Uit een voorzet van Milan Hoek maakte Yordi Teijsse zijn eerste officiële doelpunt in het shirt van de Amsterdammers. Net in de fase dat de bezoekers dachten door te kunnen drukken om een einde te maken aan de negatieve uitreeks in Haarlem, werd AFC in het slot van de wedstrijd geklopt door Koninklijke HFC. Eerst liet Floris van der Linden (ex-Ouderkerk) een enorme mogelijkheid onbenut, maar nadat de bal opnieuw voor het doel kwam, werd een Haarlems schot door Tim Linthorst met de hand gekeerd. De verdediger kon met een rode kaart het veld verlaten en de toegekende penalty was een koud kunstje voor Khalid Tadmine: 2-1.

Vrij snel hierna bood invaller Tom van den Brink Ignacio een niet te missen kans om de stand weer gelijk te trekken. De spits kreeg de bal er tot twee keer toe van dichtbij niet in. “Zo’n kans is bij Raily meestal voor negentig procent een doelpunt”, wist ook Landvreugd. In de 93ste minuut maakte Koninklijke HFC aan alle onzekerheid een eind. Lars Weistra, vorig seizoen nog OFC, kreeg een vrije doortocht en bezorgde de Haarlemmers de eerste punten van dit seizoen.

Volgende week speelt AFC opnieuw op zondag, wanneer De Treffers op bezoek komt op Goed Genoeg. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC