AFC met ruime cijfers onderuit tegen Jong Vitesse

Het is AFC in de Tweede Divisie opnieuw niet gelukt om Jong Vitesse te verslaan. Net zoals in de heenwedstrijd zegevierden de gasten (2-6). “Jong Vitesse heeft meer inhoud dan wij. Dan moet je eigenlijk snel op voorsprong komen”, aldus Ton du Chatinier, die zondag zijn elftal flink had gewijzigd ten opzichte van vorige week tegen Katwijk (1-0 nederlaag).

De oefenmeester van de Amsterdammers kon geen beroep doen op doelman Patrick Zonneveld, omdat hij vocht in zijn knie heeft. Daarom stond Laszlo Sandor onder de lat. Daarnaast zaten Daan Sutorius, Sam Nijpels en Guido Moelee verrassend op de bank en zat Glenn van Zoolingen niet eens bij de selectie. “Nijpels had last van zijn hamstring en kon niet een hele wedstrijd spelen”, verklaarde Du Chatinier. “En Van Zoolingen heeft een spierscheuring opgelopen. Hij is er vier tot zes weken uit.”

Foto Jos Spitteler | Magid Jansen in duel met Yuning Zhang

Zonder deze spelers begon AFC – met in gedachten de inmiddels gestopte spits Pepijn Kluin die tijdens de heenwedstrijd (4-2) zwaar geblesseerd raakte – vrij aardig. Toch was de eerste echte mogelijkheid na zeventien minuten voor de gasten, maar een speler van Jong Vitesse kwam net een centimeter tekort na een strakke voorzet.

Nog geen twee minuten later kreeg Mathijs Jesse een niet te missen kans. Hij omspeelde op fraaie wijze twee tegenspelers, maar schoot vervolgens recht in de handen van de keeper. Kort daarop schreeuwde iedereen om een penalty nadat Magid Jansen (kreeg daarna geel en is volgend duel geschorst, red.) naar de grond werd gewerkt, maar de scheidsrechter legde de bal niet op de stip.

Daarna was het de beurt aan de gasten. Yuning Zhang leek te profiteren van matig wegwerken aan de kant van AFC, maar het schot van de 20-jarige spits uit China werd ternauwernood geblokt. Toch was het nog voor de thee raak. De bal werd niet lekker weggewerkt, waarna Alvin Fortes profiteerde: 0-1.

Vier minuten na rust werd het ook nog 0-2. Nadat AFC-goalie Sandor in eerste instantie nog redding bracht, maar in rebound scoorde Hicham Acheffay alsnog. Direct daarna zorgde Mohammed Osman voor de 0-3.

Daarmee leek het duel gespeeld, maar binnen twee minuten bracht Koopman de spanning met een hard schot terug: 3-1. Toen Tom van den Brink de 3-2 maakte leek een stunt in de maak, maar Acheffay dacht daar anders over en schoot binnen het kwartier na rust de 2-4 binnen.

Foto Jos Spitteler | De aansluitingstreffer van Tom van den Brink

In het restant kreeg AFC nog een handvol kansen en raakten de bezoekers de lat, maar het opwindende kwartier na rust kreeg geen passend vervolg. Toch werd er nog twee keer gescoord. Nikolas Agrafiotas en Julian Calor bepaalden in de laatste vier minuten de eindstand op 2-6. “In de omschakeling zijn we genadeloos afgestraft en zag je dat Vitesse veel kwaliteit heeft. Toch hadden wij voor rust toe moeten slaan”, doelde De Chatinier op drie goede kansen.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.