AFC moeizaam voorbij piepjong Jong Sparta

Aan kop van de Tweede Divisie blijft AFC stuivertje wisselen met IJsselmeervogels. Een dag nadat de concurrent fors onderuit ging tegen Koninklijke HFC, heroverde de ploeg van Uli Landvreugd de koppositie. Jong Sparta werd met 2-1 verslagen.

Echt gemakkelijk werd het de Amsterdammers niet gemaakt. Hoewel Jong Sparta met een nog jonger team dan normaal aantrad – het eerste elftal speelde eerder op de dag in de Keuken Kampioen Divisie – had AFC de nodige moeite met de nummer elf van de ranglijst. De Rotterdamse defensie was potdicht en in de eerste twintig minuten kwam de thuisploeg niet verder dan een paar speldenprikjes. Hier zat één grote kans tussen. Raily Ignacio kon na een lange rush en voorzet van Matthijs Jesse vrij inkoppen, maar besloot de bal tot ieders verbazing – inclusief die van hemzelf – opzij te leggen.

Bij één van de sporadische momenten van Jong Sparta, dat met liefst vijf spelers geboren na 2000 in de basis aantrad, sloegen de bezoekers toe. Uit een kort genomen vrije trap mocht Abdulsamed Abdullahi halverwege de eerste helft ongehinderd aanleggen voor de 0-1. Die tegentreffer bleef nog even lang hangen bij AFC, dat zo’n kwartier nodig had om het juiste ritme weer te vinden. Vlak voor rust werden inzetten van Yordi Teijsse en Raily Ignacio uit de doelmond gehaald.

Direct na de theepauze viel de gelijkmaker wel. Van een behoorlijke afstand schoot Milan Hoek de 1-1 binnen. “Die goal was bevrijdend”, zei Landvreugd. Hij had zijn ploeg opgedragen het tempo op te voeren en de ballen sneller in de zestienmeter te brengen. Dit leverde ook de nodige kansen op. Teijsse vond het zijnet, Melvin Grootfaam schoot voorlangs en Raily Ignacio kopte over. Aan de andere kant van het veld moest doelman Patrick Zonneveld zich strekken om een kogel uit de kruising te tikken.

Een gelijkspel zou ook voldoende zijn om de koppositie te heroveren. Het werd uiteindelijk een moeizame zege. Een kwartier voor tijd tikte Teijsse van dichtbij de 2-1 binnen nadat een kopbal van Ignacio tegen de paal eindigde. Zo pakte AFC alsnog de volle buit.

De Amsterdammers, die volgende week degradatiekandidaat FC Lienden op bezoek krijgen, wippen weer over IJsselmeervogels heen en hebben een voorsprong van twee punten op IJsselmeervogels. Landvreugd verzekerde dat het stuivertje wisselen nu afgelopen is. “Wij blijven bovenaan staan.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.

Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC