AFC, na winst op Chabab, de beste van Amsterdam

De derby in de Topklasse tussen FC Chabab en AFC is met 1-5 gewonnen door AFC.  De ruim  700 toeschouwers zagen geen hoogstaand duel waar de vonken van afsloegen. Scheidsrechter Ten Horn was van grote invloed volgens Chabab trainer Alami Ahannach.

Ahannach: “ Ik ben zeker boos. De scheidsrechter speelt een cruciale rol bij twee doelpunten. Eerst bij de 1-2  waar hij een strafschop geeft vanwege een schwalbe en bij de 1-3 is het volgens mij gewoon buitenspel. De grensrechter vlagde ook maar hij wuifde het weg.”

Foto John Beckman: Hageman (r) vlagde voor buitenspel maar scheidsrechter Ten Horn keurde hem terecht goed

Het is te makkelijk om alleen de scheidsrechter de schuld te geven van de nederlaag.  Chabab stond na twee minuten al op voorsprong. Maar liefst drie AFC verdedigers grepen niet goed in toen Geoffrey Verweij ten aanval trok. Zijn voorzet werd door Enrico Patrick slecht weggewerkt zodat Melvin Grootfaam eenvoudig kon scoren , 1-0.  Na een kwartier was het echter al weer gelijk. AFC had meer balbezit en creëerde de nodige kansen. Een voorzet van Enrico Patrick werd dor Joost Heij goed en hard ingekopt.

Foto John Beckman: De jarige Magid Jansen zet AFC vanaf elf meter op een 1-2 voorsprong

Vervolgens was het tijd voor scheidsrechter Ten Horn om zijn stempel op het duel te drukken.  Hij tuinde volledig in de schwalbe van Tim Wulffraat en gaf de bezoeker een strafschop. De jarige Magid Jansen scoorde koelbloedig de 1-2. Wat dat betreft had Ahannach dus gelijk. Het zal een optelsom geweest zijn in zijn ogen want een minuut eerder had Wulffraat misschien wel recht op een strafschop.

In de tweede helft zakte Chabab steeds verder weg en na de 1-3 was de thuisploeg, dat thuis alles nog gewonnen had, niet bij machte om daar ook maar iets aan te doen. De ploeg leek geknakt nadat Wulffraat er 1-3 van had gemaakt. Sjoerd Jens ging alleen door om Rinalo O’Niel. De doelman stopte de inzet van Jens en Wulffraat scoorde uit de rebound. Een terechte goal zou blijken na het zien van de TV beelden omdat Wulffraat goed achter de bal bleef. Het vlagsignaal van grensrechter Hageman was dus niet terecht.

Foto John Beckman: Virgil Spier (r) en Wout Meulemans

De amusementswaarde daalde snel na die treffer. Chabab kon niet en geloofde er niet meer in. Wulffraat was namens AFC te vaak te zelfzuchtig anders had de score nog hoger uit kunnen vallen.  Tien minuten voor tijd kwam dan toch die vierde treffer. Weer was het Patrick die goed voor gaf en invaller Pepijn Kluin maakte de 1-4. Het slotakkoord was dan toch nog voor Wulffraat. Hij liep goed door op ene verkeerde terugspeelbal van Mouad Benchekh en werd vervolgens lichtjes aangeraakt door doelman O’Niel. Ten Horn gaf kende de strafschop erg makkelijk toe maar het was voor Wulffraat de uitgelezen kans om zijn seizoentotaal op acht te brengen (1-5).

Foto John Beckman: Nourdin Dibi (l) i duel met Laurens Samsom

De winnende trainer Willem Leushuis kon na afloop alleen maar lachen na dat hij zag dat Leonidas en De Treffers elkaar op 0-0 hadden gehouden. Leushuis: “ We klimmen een paar plaatsen en staan nu derde.  Het is voor mij een bevestiging dat we voor niemand bang hoeven te zijn.” En Ahannach? Die was nog steeds boos.

Kijk voor alle uitslagen, de stand en het programma op de klassenpagina van de Topklasse.