AFC naar tweede plaats na winst op Haaglandia

Topklasser AFC heeft door een 2-5 overwinning bij Haaglandia een enorme sprong gemaakt op de ranglijst. De ploeg van Willem Leushuis staat nu op de tweede plaats. Volgende week komt koploper Leonidas op bezoek in Amsterdam.

AFC begon sterk aan de wedstrijd en had het betere van het spel. De wedstrijd was acht minuten onderweg en er was een diepe bal op Sjoerd Jens die alleen voor keeper kwam. Haaglandia keeper Verstraten vergreep zich een meter buiten de zestien aan de AFC aanvoerder en kreeg rood. Routinier Mourad Mgizrat, inmiddels 39 jaar oud, werd het slachtoffer van de noodzakelijke wissel om Ismail Oruc op het Haagse doel te kunnen zetten. De eerste bal kon hij gelijk oprapen uit het net. De toegekende vrije trap werd door Magid Jansen met een fraaie krul in de lange hoek geschoten (0-1).

Haaglandia probeerde AFC terug te dringen en de ploeg van Leushuis kwam met veel snelheid regelmatig gevaarlijk voor het doel van Haaglandia. Tim Wulffraat leek de  0-2 te maken maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Sjoerd Jens kwam maar liefst drie keer  alleen voor de keeper maar Oruc stond steeds op de goede plaats. Ook Enrico Patrick was met een halve omhaal dichtbij

Sjoerd Jens wordt behandeld nadat keeper Verstraaten hem heeft gevloerd en rood krijgt

Kortom er leek niets aan de hand voor AFC. Haaglandia kwam niet of nauwelijks in het spel voor. Tot de 44e minuut. Een vrije trap, op een meter of 20 van het AFC doel, wordt door Patrick Batist dwars door de acht-mans muur getrapt en het is zo maar  1-1. In de laatste minuut van de eerste helft begint Tim Wulfraat aan een solo en de spits wordt neergelegd binnen de zestien. Penalty voor AFC. Magid Jansen scoort beheerst de 1-2 en iedereen mag gaan rusten.

De tweede helft start met een sterk Haaglandia en AFC heeft het moeilijk, Het centrale duo Geoffrey Galata en Magid Jansen spelen beiden een sterke wedstrijd. Maar toch komt Haaglandia in de 58e minuut op 2-2. Vanuit een lange vrije trap kopt centrale verdediger Jessie van der Burg bij de tweede paal contra in de hoek.

AFC heeft niet lang daarna bijna de 3-2 aan zijn broek omdat Erkan Sansoy voorlangs schiet. En dat terwijl Haaglandia met tien man speelt. Trainer Willem Leushuis besluit tot een dubbele wissel en haalt Duncan van Moll en Sjoerd Jens naar de kant voor Mitchel Theuns en Joost Heij. AFC geeft eindelijk druk op Haaglandia en komt tot een paar schoten vanuit de tweede lijn van Jansen en Theuns. Maar AFC heeft altijd nog En Tim Wulffraat,. Uit  een corner kopt de spits bij de eerste paal binnen kopt, 2-3 voor AFC. Haaglandia probeert nog aan te zetten, maar AFC countert met veel snelheid via Enrico Patrick  naar 2-4. De 2-5 komt ook uit de counter. Een doelpunt op naam van de wissels Theuns en Heij, waarbij Heij de bal in het lege doel mag schuiven.

Met uitblinker Magid Jansen aan AFC-zijde kunnen de Amsterdammers zich gaan opmaken voor de topper van volgende week tegen koploper Leonidas. Maar zo ver is het nog lang niet want AFC moet woensdag (17:00 uur) eerst nog aantreden tegen FC Groningen voor de KNVB beker. Voor dat duel zal de kassa gesloten zijn op de wedstrijddag. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met dinsdag in de voorverkoop in het clubhuis van AFC.