AFC niet bang voor punten in mindering

Twintig van de 54 clubs uit de Tweede en Derde Divisie voldoen niet aan de licentie-eis voor contractspelers. De KNVB is begonnen met straffen door Juliana’31 drie punten in mindering voor te stellen. Tweede divisionist AFC, dat hier ook niet aan voldoet, is niet bang voor puntenaftrek. Als het al zo ver komt, vraagt voorzitter Ad Westerhof zich af.

Tot 1 november hadden de clubs de tijd om een zelfscan in te vullen, waarin ze de KNVB een duidelijk beeld moesten geven over de verschillende eisen. Voor AFC geldt in de Tweede Divisie een verplichting van acht contractspelers, in de Derde Divisie gaat het om drie spelers. Nu zo’n groot deel niet aan de belangrijkste eis voldoet, heeft de KNVB bekend gemaakt clubs tot 13 januari de kans te geven hier verandering in te brengen. “Maar dat gaat ook niet gebeuren”, zegt Westerhof stellig. “Wij zullen daarin netjes aangeven hoe wij onze spelers belonen, dat gaat via een stichting. Als wij die punten in mindering krijgen, dan is dat maar zo. Daar zijn wij echt niet bang voor, want die contractspelers gaan er niet komen.”

Volgens Westerhof komt deze soap nog lang niet ten einde. “Het gaat om bijna de hele Derde Divisie zondag waarvan ze dan punten willen aftrekken. Die zullen massaal in beroep gaan denk ik, tot de burgerrechter aan toe. Een onderzoek van Marjan Olfers heeft dit al met de grond gelijk gemaakt. Mocht de KNVB dit doordrammen, dan zullen alle clubs hun krachten bundelen en gaan we gezamenlijk in beroep bij de KNVB.” Ook AFC zal, wanneer de Amsterdammers gestraft worden, beroep aantekenen. “Punten hoor je te winnen of verliezen op het veld.”

De voorzitter van AFC vindt de hele discussie die erdoor is ontstaan ‘zonde van de tijd en energie’. “Het had makkelijk van tevoren goed afgesproken kunnen worden, maar zonder draagvlak wordt zoiets er doorheen gedrukt. Er is niet goed genoeg nagedacht over een CAO, waardoor clubs die er wel aan voldoen in de problemen kunnen komen met de flexwet. En als je als KNVB zijnde zo streng bent tegenover clubs, doe het dan ook echt. Bijvoorbeeld met Twente, waarmee zij zich bepaald niet populair hebben gemaakt. Het is willekeur ten top. De KNVB zou een bond voor ons allemaal moeten zijn, maar zo voelt niemand het meer.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC