AFC ook tegen VVSB en Spakenburg live op FOX

In een maand tijd worden drie wedstrijden van AFC in de Tweede Divisie live uitgezonden op FOX Sports. Na Koninklijke HFC eerder deze maand komen hier ook de uitwedstrijden bij VVSB (zaterdag 17 september) en Spakenburg (zaterdag 1 oktober) bij.

Dat het treffen met VVSB, net als AFC van origine een zondagclub, op zaterdag is gepland, is opvallend. “VVSB heeft aangegeven op zaterdag te willen voetballen. Alle wedstrijden zijn daardoor verplaatst, maar wij staken daar een stokje voor”, zegt AFC-voorzitter Ad Westerhof. “Speciaal voor ons hebben ze de wedstrijd naar zondag teruggezet, totdat FOX langskwam met het verzoek de wedstrijd uit te zenden. Dat gunnen wij hun natuurlijk, die exposure. In dit geval hebben we ze hiermee geholpen door alsnog op zaterdagmiddag te spelen.”

AFC is hier immers ook mee geholpen door uitgezonden te worden op FOX. De wedstrijd van 1 oktober tegen Spakenburg (twee jaar geleden nog de strijd om het algeheel amateurkampioenschap) stond eigenlijk voor 18:00 uur op het programma, maar is voor FOX naar het vaste uitzendtijdstip van 15:30 uur verplaatst. “Dat maakt dan niet meer zoveel uit, want we spelen toch al op zaterdag.”

Westerhof blijft echter kritisch. “Natuurlijk is het leuk om in dit tempo zo vaak op televisie uitgezonden te worden, maar het neemt niet weg dat wij het er nog steeds niet mee eens zijn dat wij als zondagclub op zaterdag móeten spelen.”

Het is de Amsterdammers wel gelukt om alles organisatorisch te kunnen regelen voor een thuiswedstrijd op zaterdag. Zo speelt het zaterdagelftal (eerste klasse A) in die speelronden altijd uit. “Wij hebben 32 wedstrijden op een zaterdag en het zit elk weekend hartstikke vol. Per situatie kijken we wat de beste optie is.”

Zo is het treffen met Katwijk op 8 oktober naar zaterdagmiddag verplaatst. “Dat is op last van de politie”, aldus Westerhof. “De harde kern van Katwijk kent 500 Feyenoord-supporters en die komen dus naar Amsterdam. Hiervoor komen speciaal extra stewards en politie. Ze hebben het een ‘risicowedstrijd’ genoemd. En dat in het amateurvoetbal. Het is dus echt betaald voetbal voor dorpen geworden.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)