AFC redt het weer niet

“We blijven lachen’’, sprak AFC trainer Cor ten Bosch na de 1-2 nederlaag tegen HSC’21. Maar viel er eigenlijk wel wat te lachen ? Want na de zoveelste nederlaag staat AFC samen met Hollandia geparkeerd op een P/D plaats die aan het einde van het seizoen recht geeft op promotie/degradatiewedstrijden. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat AFC daar ernstig rekening mee moet houden en dat zelfs rechtstreekse degradatie nog tot de mogelijkheden behoort.

Je kan dus wel blijven lachen, maar zoals AFC nu speelt is er geen enkele reden tot lachen, laat staan tot optimisme. AFC  speelde gewoon slecht. En niet zo’n beetje ook. Vooral in de eerste helft liet men een soort voetbal zien dat deed denken aan beginnend pupillenvoetbal. De meeste spelers deden maar wat. Gevolg veel balverlies, geen enkele fatsoenlijke aanval, veel foute passes en een instelling waarmee je geen vlieg kwaad doet. Natuurlijk is er nog steeds vertrouwen bij AFC. Maar de grote vraag is: wanneer zal het tij gaan keren. Zoals men tegen HSC’21 speelde zal dit heel lang gaan duren. Misschien wel te lang waardoor aan rechtstreekse degradatie niet meer te ontkomen valt.

Toch ziet Cor ten Bosch nog wel mogelijkheden om het lot van degradatie te ontlopen. ,,Kijk ik naar vanmiddag, dan heb ik een hardwerkende ploeg gezien. We hebben weinig weggegeven en zelf ook kansen gecreeerd. De ploeg heef zijn stinkende best gedaan maar niet gekregen waar het recht op had. Er wordt goed en hard getraind, de sfeer is goed onder de spelers maar we zitten in de hoek waar de klappen vallen. De maand maart zal cruciaal zijn om te kunnen overleven’’. Woorden van Cor ten Bosch die misschien wel waar zijn, maar niet stroken met de werkelijkheid. AFC voetbalt gewoon niet goed genoeg. Het is allemaal te slap. Strijdt ontbreekt om een wedstrijd winnend af te sluiten. Goed voetbal is per definitie niet altijd nodig om de volle winst te pakken. Je tegenstander vastzetten, geen gelegenheid geven om in zijn spel te komen, zijn methodes om zelf wat af te dwingen. Helaas ontbrak het daaraan in beide helften waar HSC’21 de wedstrijd kon controleren. Controle, ook weer zo’n uitdrukking om je tegenstander het lastig te maken. Het zat er allemaal niet in deze middag waar AFC met een ondergeschikte rol genoegen moest nemen.

Na een klein kwartier spelen werd HSC’21 een duidelijke strafschop onthouden na een duidelijk handsgeval binnen het zestienmetergebied. Nog geen twee minuten later kwam AFC alsnog op achterstand toen een misverstand tussen drie AFC’ers op het middenveld ertoe leidde dat de daarop volgende counter tot de openingstreffer leidde. Erwin Nieuwboer poeierde vanaf links de bal hoog en hard in het dak van het doel: 0-1. AFC bleef volharden in onsamenhangend spel, veel balverlies en zelden komend tot een vloeiende aanval waaruit kansen ontstonden. Verder dan een afgekeurde goal kwam de thuisclub niet. De rust die met 0-1 aanbrak was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen binnen het veld.

De tweede helft was voor AFC niet veel beter. Ook nu weer kon de ploeg niet loskomen van de vele fouten die er gemaakt werden, waardoor HSC’21 met gemak overeind kon blijven. Toch kwam AFC langszij in de 51-ste minuut toen Peter Post een goed genomen corner vanaf rechts geheel vrij kon inkoppen: 1-1. Zou het dan toch lukken dat AFC de geest uiteindelijk uit de fles kon halen. Niks van dit alles, want amper na de tweede afgekeurde goal voor AFC was het Mirko Weustink die geheel vrij kon inkoppen: 1-2. Daarmee was het lot van de thuisclub bezegeld. Ook nadat Cor ten Bosch alle wissels had ingebracht net als HSC’21 dat de wedstrijd rustig kon uitspelen. Zelfs met Peter Post en de nodige omzettingen in de aanval lukte het AFC niet om alsnog een puntje aan de wedstrijd over te houden. Het vertrouwen slonk zienderogen bij AFC dat zich nauwelijks uitgespeelde kansen wist te scheppen. Bij balverovering was er ook weer snel balverlies. Dodelijk omdat HSC’21 daardoor veel ruimte kreeg maar daar niet van wist te profiteren. Na een lange reeks van nederlagen wordt het de hoogste tijd dat AFC weer eens gaat winnen. Dan moet er wel gescoord worden. Wanneer ? Dat weet niemand !

Verslag Freek Louis

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)