AFC stunt en schakelt PEC ZWOLLE uit

AFC heeft voor een geweldige bekerstunt gezorgd door eredivisionist PEC uit Zwolle uit het KNVB bekertoernooi te kegelen. Op een druk bezet sportpark Goed Genoeg waren de Amsterdammers de Zwollenaren met 1-0 de baas. Het stroef draaiende AFC, middenmoot Tweede Divisie, kwam voor het eerst dit seizoen uitstekend voor de dag. De ploeg van trainer-coach Benno Nihom zit als amateurclub in de koker voor de volgende knock-out ronde.

Het werd een echte Cupnight in Amsterdam. Er was veel politie op de been, in een door de gemeente Amsterdam bestempeld risicoduel. Een speciaal ingericht commando centrum moest op de orde toezien aan de Boelelaan, zelfs het inzetten van een politie-drone werd een primeur bij een thuisduel van AFC. En dat voor het oog van 2.000 toeschouwers, waarvan er 107 uit Zwolle waren meegereisd. De enorme kostenpost die het bekeravontuur inclusief beveiliging met zich meebracht, had voor menig zweetdruppels vooraf bij het organiserende AFC gezorgd.

Op sterkte

AFC presenteerde zich woensdagavond op een wijze die men graag op de Zuid-as ziet. Met passie en strijd, en bij vlagen zelfs goed spel, werd PEC op afstand gehouden. PEC was óók op oorlogssterkte, PEC-trainer Johnny Jansen nam het bekerduel uiterst serieus. Dat de kans verhouding in de rustpauze gelijk was, zorgde ook voor oprechte verwondering bij menig AFC-prominent. Het seizoen verliep tot aan woensdagavond teleurstellend.

PEC moest het spel maken, maar AFC bleek gevaarlijk in de omschakeling. Direct na de vuurwerkshow rondom het sportpark, was het PEC dat de aanval zocht. Na drie corners achterelkaar voor PEC, kropen de Amsterdammers uit hun schulp. Met name AFC-er Matthijs Jesse was een plaag over de linkerflank. De oude rotten van PEC, waaronder PEC-Captain Bram van Polen, moesten met enige regelmaat alle zeilen bijzetten.

De Mooij

Nadat het publiek flink vermanend was toegesproken door de stadionspeaker om te stoppen met het gooien en afsteken van vuurwerk bij het veld, en de wedstrijd zelfs eventjes stillag op gezag van arbiter Jesse Rozendal, zette AFC opnieuw aan richting vijandelijk doel. Een grote (kop)kans voor AFC ging teniet, met die druk vooruit probeerde de thuisploeg het doel van Mike Hauptmeijer te bestoken. Na achttien minuten kreeg PEC zijn eerste kans: Eliano Reijnders schoot, na een prima aanval, voor langs bij AFC-keeper Gijs Van Zetten. Opnieuw zocht AFC de tegenaanval. Een eerste voorzet werd nog geblokt door de Zwollenaren. Een tweede voorzet werd gevaarlijk, maar afgevlagd. De te harde bal miste ook precisie. Inmiddels werd AFC-sterkhouder Splinter de Mooij, noodgedwongen door een blessure, van het veld gehaald.

In de extra tijd van de eerste helft ging doelman Van Zetten, die later uit kon groeien tot één van de helden van de avond, één keer opzichtig in de fout. AFC kwam voor rust met heel veel geluk goed weg, de bal ging net naast het doel.

Van Zetten redt

PEC draaide na de rust direct de duimschroeven aan. AFC moest in de achteruit, maar hield stand tegen die druk van de Zwollenaren. Van Zetten redde zijn ploeg met een katachtige reactie van heel dichtbij. AFC probeert vervolgens even te temporiseren, dat lukte maar deels. PEC werd inmiddels steeds dreigender met schoten van afstand. Het was opnieuw Van Zetten die zijn ploeg in die fase overeind hield.

KNVB BEKER. AFC-PEC
AFC-keeper Gijs van Zetten was dé man in vorm tegen PEC Zwolle (Foto: Ton van Eenennaam)

Matthijs Jesse bleef de meest dreigende speler van AFC, maar dat was onvoldoende. Trainer-coach Nihom speelde met Amsterdams lef en vuur. Hij wisselde naarmate de tweede helft vorderde aanvallender, omdat AFC rook dat er meer in het vat zat dan een 0-0 en een strafschoppen-serie. Raily Ignacio kwam de ploeg versterken en dat bleek een belangrijk deel van de oplossing. PEC zocht inmiddels zelf naastig naar openingen, maar deed dat in een veel te laag tempo.

Loon naar werken

Een kwartier voor tijd lijkt AFC op 1-0 te komen, maar randje buitenspel (wel of niet) wordt afgefloten door de arbitrage. Zodoende krijgt invaller Ignacio (nog) niet zijn beloning. Ook een geplaatste vrije trap van Tim Linthorst van ruim vijfentwintig meter miste iets geluk, een knappe redding van de PEC doelman Hauptmeijer voorkwam een voorsprong voor de equipe van Nihom.

In de laatste fase kreeg AFC wel het loon naar lef én werken. Ingancio schoot eerst nog een levensgrote kans op de vuisten van Hauptmeijer. De corner op links die direct daarna volgde werd uiteindelijk binnen geknikt, nu door een andere invaller: de 20-jarige Wessel Been. Saillant detail: Been, in het verleden twee seizoenen uitkomend in de jeugdopleiding van PEC Zwolle en inmiddels speler van AFC O21, werd matchwinnaar: 1-0. Een kwestie van de juiste plek op het juiste moment. Goed Genoeg ontplofte dit keer figuurlijk.

Het werd nog wel billenknijpen, want Apostolos Vellios had twee keer van dichtbij de gelijkmaker op het hoofd en schoen in de (te) lange toegevoegde tijd. Opnieuw wist van Zetten de inzetten van dichtbij te pareren. AFC wint sensationeel van PEC en gaat in de koker voor de volgende TOTO KNVB Bekerronde.

Bekijk hier meer foto’s van Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC