Home / Algemeen / AFC is tegen komst Tweede Divisie, maar wil de slag zeker niet missen

AFC is tegen komst Tweede Divisie, maar wil de slag zeker niet missen

Volgende week (2 december) zal de KNVB de komst van de Tweede (of landelijke) Divisie in stemming brengen. Zestien clubs hebben zich inmiddels tegen het plan van de KNVB gekeerd. Een protestbrief van Koninklijke HFC werd ook door AFC ondertekend. Toch zijn de Amsterdammers achter de schermen al druk bezig met de komst van de nieuwe divisie.

AFC-voorzitter Ad Westerhof, tevens lid van de CV Topklasse, bevestigt dat zijn club de brief van Koninklijke HFC mede heeft ondertekend. Westerhof: “Er staan inderdaad zestien handtekeningen onder. Ook van clubs die nu in de hoofdklasse spelen. Het grootste struikelblok is de komst van beloftenteams in de nieuwe divisie. Daar zitten gewoon te veel haken en hogen aan. Vooral de promotie en degradatie regeling wordt daardoor heel onoverzichtelijk. Daarnaast is de verplichting van contractspelers een heet hangijzer. We zijn een amateurclub en geen betaald voetbal organisatie.”

Feit is wel dat de tegenstanders vooral uit het zondagvoetbal komen, maar ook de zaterdagclubs zien niet veel meer heil in de plannen van de KNVB en de nieuwe voetbalpiramide. AFC is dus tegen, maar houdt zich ondertussen wel al bezig met het feit als de plannen doorgaan.

Ad Westerhof

Westerhof: “Natuurlijk willen we er dan bij zijn. Met een aantal spelers zijn we al in gesprek. Het zijn vooral oriënterende gesprekken. Ik zie ook wel dat veel clubs (met name op zaterdag, red.) al veel spelers vastleggen en dat het jaarlijks steeds vroeger op gang begint te komen. Maar we zitten natuurlijk niet stil. Wat die ander clubs doen lijkt wel op een betaald voetbal organisatie. Met het oog op de piramide en de nieuwe divisie is het wel logisch dat iedereen zich gaat versterken. Niemand wil uiteindelijk die slag missen.”

Voor AFC is het volgens Westerhof een gegeven dat ze voor het hoogst haalbare gaan, maar niet ten koste van alles. Westerhof: “Al is het natuurlijk moeilijk aan te geven waar de grens ligt over wat wel en niet goed is voor de club. Dat zullen we uit moeten zoeken.”

Over de toekomst van trainer Leushuis wilde de voorzitter nog niet zo veel kwijt. Westerhof: “Ik zei al dat iedereen zich gaat versterken, maar de vraag is op welk gebied je dat doet. Vernieuw je je complete selectie of vervang je je trainer. Doe je het allebei? Het zijn vragen waar we ons nu zo langzamerhand mee bezig gaan houden. Normaliter maken we tijdens ons trainingskamp bekend wat we met de trainer gaan doen. Dat zal nu niet anders zijn.”

AFC gaat van 8 tot en met 11 januari 2015 op trainingskamp naar Torremolinos.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC