mike ruijter

AFC verliest Ruijter aan Quick Boys

AFC zal het komend seizoen moeten doen zonder steunpilaar Mike Ruijter. De centrale verdediger speelt komend seizoen voor zaterdag hoofdklasser Quick Boys. De 22-jarige verdediger tekent binnenkort een overeenkomst voor één jaar. Meerdere spelers twijfelen over hun toekomst bij AFC.

Ruijter bereikte met Quick Boys onlangs een overeenkomst en binnenkort zal hij zijn handtekening er onder zetten. De kans dat er meer AFC-ers zullen volgen is groot want de nieuwe trainer van de ploeg uit Katwijk, Ted Verdonkschot, heeft nog een andere AFC-er op het oog.  De Amsterdamse topklasser zal snel actie moeten ondernemen wil het niet een groot deel van de selectie kwijt raken aan het eind van het seizoen.

Ruijter: “Zo’n drie weken geleden werd ik benaderd door de nieuwe trainer (Ted Verdonkschot, red.). Hij had me een paar keer bekeken en was erg enthousiast.  We hebben toen een goed gesprek gehad samen met Hans van der Plas van de technische commissie. Quick Boys en ik hebben beiden een goed gevoel over gehouden. Ze lieten me gelijk weten dat ze me graag wilden hebben.”

Quick Boys is al jaren op jacht naar de topklasse. Het wil echter maar niet lukken. Ook dit seizoen is de ploeg voorlopig een middenmoter. Ruijter: “Ik ga er vanuit dat ik komend seizoen in de hoofdklasse speel en niet in de topklasse. Ze hebben me wel laten weten dat ze die stap graag willen maken. Ik heb bij Quick Boys altijd het beeld gehad dat ze veel spelers halen maar dat aan het eind van het seizoen er ook weer een complete leegloop is. Nu willen ze dat veranderen en spelers een contract aanbieden voor twee jaar. Toch ben ik daar niet op ingegaan en zal tekenen voor één seizoen. Ik wil eerste kijken of het me bevalt. Of het klikt en ik het niet te ver vind. (35 minuten rijden vanaf Amsterdam, red.)”

Ruijter speelde zes jaar voor AFC. Twee seizoen in de A-junioren en vier jaar in het eerste. Daarvoor kwam hij drie jaar uit voor FC Utrecht (B en C-junioren) en hij begon zijn loopbaan bij Pancratius. Nu verlaat hij dus AFC, wat toch wel een beetje zijn  club is geworden. Ruijter: “Deze kans kwam voorbij en ik wil verder. Bij AFC kwam ik niet verder. Ik merkte dat ik toe was aan een nieuwe stap. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Daar komt bij dat ze volgend seizoen in ieder geval willen promoveren en dan gelijk willen aanhaken bij de top van de topklasse. Dat zie ik op dit moment bij AFC niet gebeuren. Quick Boys is er gewoon snel bij. IJsselmeervogels en Spakenburg zijn nu gewoon te laat. Dat ik AFC nu verlaat is pijnlijk. Ik voel me beste wel bezwaard. Ik had het ook echt moeilijk toen ik de club moest vertellen dat ik AFC ging verlaten. Ik heb het gevoel dat ik hun in de steek laat.”

Ruijter belde eerste met elftalleider en lid van de technische commissie Bob Duis. Daarna belde hij zijn trainer Cor ten Bosch. Ten Bosch: “Ik vind het erg jammer dat Mike weg gaat. Ik had hem graag willen houden.” Op het inmiddels befaamde ‘kerstkienen’ van de club werd duidelijk dat meerdere spelers overwegen om AFC te verlaten. Duis heeft zijn functie als leider inmiddels opgegeven (wegens drukke werkzaamheden) en zal worden vervangen door ‘good old’ Henk Bijlsma die die functie al vele jaren invulde. Het wordt voor de club tijd om snel te gaan handelen en met de huidige spelers om de tafel te gaan. Net zoals met trainer Cor ten Bosch. Na vijf jaar trainer te zijn van Amsterdams grootste club is het tijd om ook voor hem duidelijkheid te scheppen. Wil er  komend seizoen een elftal staan dat mee kan draaien in de topklasse dan zal er snel actie ondernomen moeten worden anders staat er volgend seizoen een team dat eerder aan degradatie naar de hoofdklasse moet denken dan aan een team dat een rol van betekenis kan gaan spelen in de topklasse. De tijd om rustig af te wachten is niet meer van deze tijd. In ieder geval niet in de topklasse. Het is tijd voor AFC om een keuze te gaan maken. Afhaken of mee blijven doen.

Verslag: Mathijs Groenewoud

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)