AFC verslikt zich in VVSB en verliest

AFC koploper in de zondag topklasse, heeft zich behoorlijk vergist in VVSB en verloor kansloos op eigen veld met 1-3. Een uitslag die veel hoger had kunnen uitvallen als VVSB de kansen die het kreeg veel beter had uitgespeeld en de gemiste strafschop in de 74e minuut bij de stand 1-2 had benut. AFC eindigde het duel met tien man omdat Enrico Patrick de rode kaart kreeg.

AFC heeft geen moment in deze wedstrijd de indruk kunnen wekken dat het de terechte koploper was in een wedstrijd, die in de beginfase veel goeds voorspelde. Na amper drie minuten spelen kwam de ploeg van trainer Willem Leushuis op voorsprong dankzij Pepijn Kluin die een ingeschoten bal door Wulffraat van twintig meter van richting veranderde, waardoor keeper Ronald van der Meer kansloos was: 1-0. Een snelle treffer die het beste deed vermoeden voor AFC dat nog geen drie minuten later moest toestaan dat Koen Bosma van dichtbij snoeihard kon raak schieten na een uitstekende voorzet vanaf rechts: 1-1. Het handjevol toeschouwers dat een aardige en onderhoudende wedstrijd zag ging er eens goed voorzitten. Twee doelpunten binnen vijf minuten spelen beloofde veel goeds voor deze middag.

Leushuis

Dit pakte toch even anders uit. Beide partijen hadden nagenoeg evenveel balbezit, maakten evenveel fouten, en zagen de schaarse mogelijkheden door te lang wachten en gebrek aan scherpte in rook op gaan. Pas in de 27e minuut kreeg Tim Wulffraat een goede kans voor AFC maar hij knalde de bal van dichtbij tegen keeper Van der Meer aan. Pech had Daan Sutorius die nog geen minuut later van grote afstand op de paal schoot. Maar ook VVSB had pech want in de 34ste minuut miste Frans van Niel op enkele meters afstand voor open doel een prima mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Door slordig met de mogelijkheden om te gaan en het aantal verkeerde passes aan beide kanten bleef de wedstrijd onvoorspelbaar en daardoor onderhoudend. VVSB had het in deze helft niet altijd gemakkelijk maar wist door hard werken en een flink portie inzet en wilskracht de strijd aardig in evenwicht te houden waardoor de rust inging met een gelijke stand.

Jansen 3

Na de rust hebben beide partijen gestreden voor de overwinning. Die kwam uiteindelijk bij VVSB terecht omdat AFC zo leek het, veel te  geirriteerd speelde. Te veel onnodige overtredingen en te gehaast spel deden acties vaak mislukken. Nadat een overtreding in het strafschopgebied van Willemsen een zeer discutabele strafschop voor VVSB opleverde die door Vladimir Jozic feilloos werd benut 1-2, ging Enrico Patrick in de 65e minuut volledig in de fout. Na een duel met Serbory Giovalli kon hij met rood de kleedkamer opzoeken. Of de rode kaart terecht is kun je lang over praten. Patrick raakt Giovalli niet maar de intentie was er wel degelijk.

Tien minuten later kreeg VVSB opnieuw een strafschop toegewezen na een handbal van Galata. Magid Jansen schootd ebal van dichtbij tegen zijn medespeler aan. Ook deze strafschap oogt wat overdreven. Vanaf elfmeter vond Jozic Vladimir keeper Youseff el Abdallaoui op zijn weg die de bal uit zijn doel ranselde.

Slide

AFC ging daarna voetballen zoals rocksterren vaak zingen en kreeg nog een prima kans via invaller Joost Heij die zijn inzet schitterend gestopt zag door keeper Van der Meer ten koste van een corner. AFC bleef aandringen maar zag de meeste impulsen in schoonheid sterven door slechte passes, door het gemis aan gevoel voor zuiverheid en scherpte voor het doel. VVSB kreeg in de slotfase aanvallend veel ruimte waardoor en verschillende mogelijkheden ontstonden om de score op te voeren. In de 83e minuut werd de verdediging van AFC volledig uitgespeeld waarvan invaller Michael Schouten kon profiteren: 1-3. Het was de genadeklap voor AFC dat zich deze middag volledig had verslikt in VVSB die de koploper een fikse tik op de vingers gaf.