AFC weet wat winnen is

AFC is niet te stuiten en won voor de vijfde keer op rij. Nu was het onderaanstaande SWZ/Boso Sneek dat moest buigen voor de ploeg van trainer Cor ten Bosch die zijn manschappen met 2-0 zag winnen. Verdiend ! Want over de gehele wedstrijd genomen was AFC niet alleen beter en sterker, maar sprong ook beter met de kansen om.

Veel beter in ieder geval dan Sneek dat een echte afmaker miste en de nodige kansen om zeep hielp. Vooral in de tweede helft kreeg de Friese ploeg een aantal uitstekende mogelijkheden om wat aan de score te doen. Maar steeds was er een AFC verdediger die erger wist te voorkomen. Ook de zuiverheid in de afwerking was een groot probleem voor Sneek dat de onderste stek in de topklasse als een kampeerplaats stevig in handen heeft met slechts vier punten. Tja, AFC weet niet alleen wat winnen is, maar speelt daarbij ook heel aantrekkelijk voetbal. Was de eerste helft van een mindere signatuur, in de tweede helft stelde de ploeg van Cor ten Bosch binnen twee minuten orde op zaken en gooide de wedstrijd in het slot. Sneek kon doen wat het wilde, het was een onmogelijke zaak om de verdediging van ‘The Reds’ open te breken. Iets waar Cor ten Bosch blij mee was. ,,Er was niet doorheen te komen bij ons. De verdediging stond als een huis. Daarbij kwam dat Sneek voorin krachteloos was en van de kansen die ze kregen, geen gebruik wisten te maken’’.

Mike Ruijter legt aan voor zijn vrije trap

Toch van een walk over was voor AFC geen sprake. Vooral de eerste helft liet men ondanks dat er kansen waren, Sneek lekker meevoetballen. Niet de verdienste van de bezoekers maar eerder van de thuisclub die Sneek alle kansen bood om tot aan de rust geen goals tegen te krijgen. Cor ten Bosch: ,,Ik vond dat we zeker niet slecht speelden in deze helft waarin we Sneek vaak op eigen helft konden vastzetten’’.  Het waren in deze helft vooral Duncan van Moll en Bas Ent die zich van de rest van de spelers onderscheiden. Zij waren het die de ploeg op sleetouw namen wat zich in de tweede helft duidelijk manifesteerde. AFC kreeg in de beginfase van deze helft nog even te maken met een opdringerig Sneek dat met twee goede mogelijkheden de kans liet liggen om AFC wakker te schudden. In de 49-ste minuut was het Mike Ruijter die de bal snoeihard uit een vrije trap langs keeper Kevin van der Meulen ramde: 1-0. Een fraaie treffer die nog geen twee minuten later een gevolg zou krijgen.

Vervolgens ziet Ruijter de bal in het doel verdwijnen

Een persoonlijke actie van Sjoerd Jens bracht AFC op een grotere voorsprong. Uit een halve draai mikte hij de bal onhoudbaar langs Van der Meulen: 2-0. Daarmee de wedstrijd eigenlijk op slot gooide. Want Sneek is daarna niet meer in staat geweest ondanks wat mogelijkheden om verandering in de stand aan te brengen.

En tenslotte is het juichen voor AFC

Na een smerige overtreding van Nickel Nzoko (geel wat rood had moeten zijn) op AFC speler Joshua Patrick die zwaar geblesseerd het veld kon verlaten, brak zoals gewoonlijk het wisselkwartiertje weer aan bij beide ploegen. Bij de een om de voorspong niet meer uit handen te geven, bij de ander om de aansluitingstreffer te produceren. AFC controleerde, dicteerde en manifesteerde een oerdegelijke vorm van collectiviteit en was niet van plan om de vijfde overwinning op rij uit handen te geven en thuis nog steeds ongeslagen is. Een zeer fraaie stunt van AFC waar veel te weinig toeschouwers deze middag getuige van waren. Iets wat ook Cor ten Bosch erg dwars zat. ,,Zo’n wedstrijd als vandaag verdiend gewoon een beter podium. Ik vraag me af waar de echte voetballiefhebbers zijn gebleven vanmiddag. Sfeer is bepalend voor het succes. Iets wat volop leeft binnen de spelersgroep. Dit is aan alles te merken als je wint. AFC met vijf overwinningen op rij verdiend beter’’. Zo is het ook want inmiddels is de koppositie in zicht. Een plek die de goed genoeg is voor AFC dat momenteel onverslaanbaar lijkt.