AFC wint van kampioen Achilles

In de Topklasse Zondag heeft AFC voor een daverende verrassing gezorgd door te winnen van de “beste amateurclub” van Nederland. Op sportpark Goed Genoeg won AFC met 2-0 in een wedstrijd waarin Achilles eigenlijk de bovenliggende partij was.

Trainer Cor ten Bosch: “Ik heb ze de hele week voor gehouden dat we alleen een resultaat konden halen als iedereen 100% brengt in de wedstrijd. Je kan niet even een paar minuten denken van: het komt wel goed. Daarvoor hebben zij met spelers als Dominique Scholten, Ivo Rigter, Freek Thoone, Thijs Hendriks te veel kwaliteiten en worden stomme dingen afgestraft. Het is vandaag dan ook een overwinning van het collectief.”

Barry Ditewig voorkomt een achterstand voor Achilles

Terwijl de trainer praat over het collectief is veel lof op zijn plaats voor keeper Kerwin Hartman. Na jaren als tweede keeper te hebben gefungeerd, is hij door het vertrek van Raymond van Emmerik en de blessure van Beau Molenaar, de onverwachte eerste keus voor Cor ten Bosch.  Per wedstrijd zie je het vertrouwen groeien en vandaag was hij onpasseerbaar. Zodra de Achillesspelers, en met name Dominique Scholten, vrije schietkansen hadden was daar keer op keer Kerwin Hartman. Ook bij de vele corners had hij steeds weer een vuist of een handje op de bal, zodat de bal niet op het doel gericht kon worden.

Uitblinker Kerwin Hartman hield de nul voor AFC

Naarmate de wedstrijd vorderde kwam AFC steeds minder onder de druk vandaan. In de eerste helft ging de wedstrijd nog op en neer en waren er een aantal grote doelkansen voor beide teams. Na de rust ging Achilles een tempo hoger draaien en probeerde AFC met lange ballen op de snelle spitsen er uit te komen. Vaak strandde de ballen al in de Achilles verdediging ter hoogte van de middenlijn, maar soms kwam AFC gevaarlijk door. Zo werd bijvoorbeeld in de 56’ minuut een bijna goal van Sjoerd Jens op acht meter van het doel geblokt ten koste van een corner.

In de 66e minuut werd de AFC topscorer moe gestreden gewisseld voor Bas Endt. Trainer Cor ten Bosch: “ Je weet dat zij gaan pompen en vol voor de winst gaan en dan ontstaat er ruimte.”  Daarin had hij gelijk. Bij een snelle omschakeling kwam de bal links op het veld bij Joshua Patrick. Hij zag op rechts Bas Ent de diepte ingaan. Met een mooie cross kwam Ent alleen voor keeper te staan en tikte de bal langs de uitkomende Barry Ditewig. Hierdoor leek hij in een te moeilijke hoek te komen maar Ent kon de bal toch nog binnenschuiven.  1-0 en groot feest bij AFC.

Een grote lach bij Cor ten Bosch na de bevrijdende 2-0

Met Peter Post als extra blok voor de verdediging onderging AFC het laatste offensief. Achilles bleef drukken en AFC als collectief verdedigen. Met vijf minuten extra tijd op de klok werd een bal weggewerkt en kwam bij rechtshalf Enrico Patrick. Vanaf de middenlijn versnelde hij en liet drie Achilles-verdedigers stil staan. Alleen voor Ditewig schoof hij de bal rustig laag in de lange hoek. 2-0 en een goede overwinning voor AFC.

Door de zege klimt AFC naar de negende plaats en is het even weg uit de gevarenzone. Volgende week gaat het zaterdagavond al op bezoek bij HSC’21.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)