AFC (zaterdag) stelt eigen kampioensfeestje nog even uit

Het voelde voor trainer Benno Nihom exact als OSV-thuis, een jaar geleden. Toen liet AFC het liggen om op eigen veld kampioen te worden, nu deed diezelfde kans zich in de zaterdag eerste klasse A voor tegen Zwaluwen’30. Op het moment dat concurrent Zuidvogels met 0-0 gelijkspeelde tegen JSV Nieuwegein, lukte de Amsterdammers niet meer om te winnen van Zwaluwen’30: 1-1. Nu moet het volgende week bij achtervolger Zuidvogels gebeuren.

Nihom was na afloop behoorlijk chagrijnig. “Ik vind dat wij een enorme kans hebben laten liggen. Voor het thuispubliek, voor iedereen die ons volgt, op eigen veld kampioen kunnen worden. Alles in eigen hand.” Hoewel de Amsterdammers afhankelijk waren van het resultaat in Nieuwegein, had Nihom het gevoel dat JSV wel een punt zou pakken tegen Zuidvogels. En terecht wees hij daarna als oorzaak naar zijn eigen ploeg. “Wij moeten in de eerste helft 4-0 voor staan. Dan is er niks aan de hand. Ik zeg in de rust: de jongens geloven er niet meer in als wij 2-0 maken. Maar als het 1-1 wordt, krijg je een klotemiddag. En dat werd het ook.. In de tweede helft hebben wij dramatisch gespeeld.”

De oefenmeester kon dat laatste niet verklaren, maar maakte wel duidelijk dat hij een aantal spelers behoorlijk onder hun niveau zag spelen. Daar baalde hij vooral van. Het zou ook helemaal niet nodig zijn geweest. In de eerste helft was er slechts één ploeg aan het voetballen en dat was AFC. Na veertien minuten werd de score geopend. Zwaluwen’30-doelman Joey Potveer tikte een afstandsschot van Justin Swart tegen de lat en gelegenheidsaanvoerder Milan de Wijs besloot in de rebound uit een lastige hoek een omhaal te proberen. Met succes: 1-0.

In de loop van het eerste bedrijf lieten achtereenvolgens Mauritsio Helstone (schot gekeerd), Thijs de Graaff (hoog over) en opnieuw Helstone (bal van de lijn) het liggen om de voorsprong te vergroten. Zwaluwen’30 stelde daar nauwelijks iets tegenover en kwam niet verder dan een schot van Jouke Huitema, dat goed werd gepakt door doelman Maksim van Ingen.

Na de rust kwamen de gasten uit Hoorn uit het niets op gelijke hoogte. Nadat AFC een aanval niet goed uitspeelde, begon Jim Nelen aan een solo die hij onbedreigd door mocht voeren richting het doel van de Amsterdammers. Het leverde verrassend genoeg zelfs de gelijkmaker op. AFC was aanvallend onmachtig en onherkenbaar in het tweede bedrijf. Het bleef bij een schot van Swart over het doel en een inzet van invaller Jasper Blonk dat werd gekraakt. Ook een vrije trap van Floris Dokkum leverde niet het gewenste resultaat op. Bovendien stonden drie spelers te kijken hoe Potveer een rebound moest toestaan. “Die alertheid is precies het verhaal van vandaag. Dat was in de eerste helft goed en de tweede helft dramatisch.”

In de blessuretijd scheelde het weinig of Zwaluwen’30 had zelfs twee bonuspunten meegenomen vanaf Sportpark Goed Genoeg. Uit een voorzet van Mustafe Baré kreeg Jouke Huitema alle tijd om de bal te volleren. Met een katachtige redding voorkwam Van Ingen een nederlaag voor AFC, dat volgende week aan een punt bij Zuidvogels genoeg heeft voor het tweede kampioenschap op rij.

Eén punt nodig uit drie wedstrijden; het kan eigenlijk niet meer misgaan voor de Amsterdammers. “Maar de manier waarop het vandaag ging, is frustrerend. Win je met 5-0 en Zuidvogels wint ook, dan sta ik hier met: lekker, wij hebben ons plicht gedaan, nog één punt. Nu speel je zo’n wedstrijd en denk ik bij mezelf.. Feit blijft dat we nog één punt nodig hebben uit drie wedstrijden, dat gaat wel lukken.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.