Ajax - Archieffoto: Orange Pictures

Ajax beloont zichzelf in blessuretijd tegen Huizen

Na een uitstekende tweede helft vorige week bij Genemuiden blaakte Ajax van zelfvertrouwen. Het startte zaterdagmiddag dan ook hoopgevend tegen Huizen.

Ajax dicteerde en domineerde, Huizen had vanaf het begin al een afwachtende houding aangenomen. Na ruim een kwartier viel de wedstrijd wat terug qua intensiteit, maar nog steeds was Ajax de baas op het veld. Huizen, dat nog ongeslagen was na de winterstop, loerde op de counter. Na een klein half uur schrok iedereen weer een beetje wakker toen Tristan Buis hard uithaalde, maar nog steeds kon Ajax zijn suprematie niet uitdrukken in de score. De bezoekers kregen daarentegen in de 37e minuut en levensgrote kans, toen Frank van den Bosch zijn voorzet door iedereen gemist zag worden, terwijl een simpele voetbeweging voor de zekere 0-1 had gezorgd. Ook in de 41e minuut waren de bezoekers in de omschakeling en na een kleine defensieve inschattingsfout dicht bij de 0-1, toen Hidde van der Veldt Ruben Zandwijken niet wist te passeren. Het laatste wapenfeit voor rust was voor Ajax toen Kaj de Jong ten koste van een corner nog dreigend uithaalde. Maar Ajax beloonde zich zelf niet in de eerste 45 minuten .

Ook na de pauze was het Ajax dat gretig uit de startblokken kwam en via Rydell Poepon en Glenn van Zoolingen binnen 5 minuten al kansen kreeg om eindelijk de score te openen. Toch werd Ajax beloond voor opnieuw een prima wedstrijdinstelling in de 51e minuut. Serghino Sanches slingerde de bal voor de goal en in een mêlee van spelers was Rydell Poepon net iets eerder bij de bal dan doelman Jaime Hensen: 1-0.

Het lukte Ajax echter niet om door te drukken. Met een aantal aanvallend ingestelde wissels van Huizen begonnen de rollen wat te draaien. Huizen klopte steeds meer op de deur en zette vroeg druk op de bal. Het leverde dan nog wel geen grote kansen op, maar Ajax moest steeds meer op zijn hoede zijn en bracht met Kenneth Misa Danso ook aanvallend nieuwe energie. Ajax kreeg in de 72e minuut na een prima aanval opgezet door Dico Koppers weer en grote kans via Tristan Buis maar de magere 1-0 was nog steeds geen enkele garantie op de drie punten.

In de 80e minuut gebeurde dan toch waar Ajax al bang voor was: Sergio Korzak kreeg aan de linkerkant de gelegenheid om uit te halen en zijn geplaatste schot verdween in de verre hoek voor de 1-1. Kreeg Ajax dan een dure rekening gepresenteerd omdat het niet doorpakte en zo Huizen in grote delen van de wedstrijd in leven hield? Ajax zette de knop om en draaide de duimschroeven weer wat aan en kreeg in de 88e minuut op ruim 18 meter van de goal door middel van een vrije trap en grote kans om dreigend te worden. Het was Tristan Buis die de genomen vrije trap met een spectaculaire omhaal transformeerde tot kans, maar onderweg raakte hij de arm van een verdediger van sv Huizen. De bal ging echter niet op de stip.

In het slot kon het nog alle kanten op en was het Ajax dat in de 92e minuut nog een keer toesloeg. Het was Serghino Sanches die de bal met een verre inworp bij Carlos Opoku wist te krijgen. De ingevallen gelegenheidsstormram nam de bal aan en haalde in de draai verwoestend uit in de verre hoek voor de niet meer verwachtte 2-1. Een mooie beloning voor Ajax.

Over twee weken volgt de ultieme test: dan gaat Ajax op bezoek bij koploper EemdijkBekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Archieffoto: Orange Pictures

Tekst: Marcel Wagenmakers