Home / slideshow / Ajax blijkt scoren toch niet verleerd en bekert door
Ajax - Archieffoto: Orange Pictures

Ajax blijkt scoren toch niet verleerd en bekert door

In de competitie wist Ajax al een aantal duels niet te scoren. Het bekerduel met derdeklasser EDO leek de ideale remedie om weer wat vertrouwen te tanken en dat was het uiteindelijk ook: 4-0.

In de derde minuut was het verrassend genoeg EDO met een grote kans. In de rebound schoot Kaya Lima op de benen van Ruben Zandwijken, die zo voorkwam dat Ajax al vroeg tegen en nieuwe domper aan liep. Maar Ajax had een passend antwoord klaar liggen, want in de zesde minuut was het Rydell Poepon die en cornerbal doorkopte. Bijna op de doellijn was het voor Atilla Yildirim een koud kunstje om het laatste zetje te geven: 1-0. Na 399 minuten voetballen mochten de roodwitten eindelijk weer eens juichen. Ajax bleef vervolgens het initiatief houden, dat resulteerde in de vijftiende minuut in een grote mogelijkheid voor Rydell Poepon, maar hij schoot wild over. EDO stond zeer compact en maakte de ruimten zeer klein, waardoor Ajax geduldig de eventuele gaatjes moest gaan vinden. Ondanks het vele balbezit vond Ajax maar moeizaam de vrije man. Daardoor bleef EDO relatief eenvoudig op de been en mocht het zelfs aardig mee voetballen, alhoewel Ruben Zandwijken bijna niets te doen kreeg. Dat was in de 34e minuut voor Branco Uitendaal aan de andere kant wel even anders. Hij zag Kaj de Jong voor hem opduiken, die in deze 1 op 1 situatie de doelman niet wist te passeren. Het enthousiaste EDO bleef met de 1-0 ruststand dus nog steeds in de wedstrijd.

Na de pauze veranderde er niet veel aan het wedstrijdbeeld. Ajax bleef uiteraard dominanter en gaandeweg ontstond er meer ruimte op het veld. Na dik 10 minuten voetballen na rust begon het steeds vlotter te lopen bij Ajax. Het was met name Rydell Poepon die steeds dichter bij een tweede Ajax goal kwam, maar in de 58e en 61e minuut en teenlengte te kort kwam om doeltreffend te zijn na de zoveelste prima assist van Keina Yamaguchi. Het duel kreeg steeds meer een open karakter, want EDO verstopte zich allerminst en dus moesten er wel nog meer doelpunten gaan vallen.

Het kon dus niet uitblijven dat EDO door zijn hoeven ging zakken. In de 70e minuut kreeg Ajax een strafschop, toen Keina Yamaguchi onderuit werd gehaald door Peer Noordermeer. In eerste instantie wist doelman Branco Uitendaal de harde inzet van Rydell Poepon nog te keren, maar de rebound was voor de alert gebleven Poepon: 2-0. De bezoekers kregen in de 77e minuut nog een ideale gelegenheid van scheidsrechter Beekman aangeboden om de spanning weer terug te brengen, maar Bink van der Sluis schoot de toegekende vrije trap hard naast het Ajax-doel. Ajax gooide in de 81e minuut definitief de deur in het slot, toen Serghino Sanches een uitstekende voorzet in huis had waar Jip Bartels bij de tweede paal dankbaar gebruik van maakte. Een tegenvaller voor Ajax viel te noteren in de 85e minuut, toen de net ingevallen Akram Chentouf met waarschijnlijk een spierblessure weer moest uitvallen waardoor Ajax de laatste 5 minuten met 10 man verder moest. De kers op deze middag viel te noteren in de 90e minuut, toen na een weergaloze steekbal van Keina Yamaguchi Poepon alleen voor doelman Uitendaal terecht kwam, die hij met een bekeken knal passeerde voor de 4-0 eindstand.

Het geeft Ajax in ieder geval weer wat vertrouwen dat het het scoren niet verleerd is. Hopelijk weet het die lijn volgende week in de competitie op bezoek bij DETO door te trekken.

Tekst: Marcel Wagenmakers 

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)