Ajax in tweede helft voorbij CSV Apeldoorn

Met 19 uit 10 doet Ajax het cijfermatig na de winterstop gewoon uitstekend, maar vorige week in Barneveld zat er toch wat zand in de motor. Men moest genoegen nemen met 1 punt. Wist Ajax tegen CSV Apeldoorn de motor weer op toeren te krijgen?

In de stromende regen en met ruim 10 minuten vertraging door nog onduidelijke redenen begon Ajax aan het duel met CSV Apeldoorn, dat de punten keihard nodig heeft. Het eerste kwartier was rommelig en onsamenhangend. Beide teams zochten nadrukkelijk naar het juiste ritme, in die fase waren de bezoekers iets gretiger. Pas in de 16e minuut zagen we de eerste serieuze kans van de wedstrijd en wel voor Ajax. Het was Tristan Buis die zijn kopbal uitstekend gepareerd zag worden door doelman Dean Bredewolt.

Het was de opmaat voor en prima fase van Ajax, waar vlot lopende aanvallen over het spekgladde kunstgrasveld rolden. In de 18e minuut mocht Vicenzo Schep een corner nemen en het was Tristan Buis die wederom boven iedereen uitsteeg en zo kiezelhard nu wel raak mocht koppen (1-0). Ajax gaf vol gas en ruim 2 minuten later was het Kaj de Jong die over de knie ging in het 16 meter gebied, wat gevolgd werd door en logische penalty. Het klusje werd geklaard door Glenn van Zoolingen. Maar wie dacht dat Ajax door zou drukken en dat CSV misschien wel onder de voet zou worden gelopen, had het totaal mis. Ajax gaf, zeker na het uitvallen van Kaj de Jong, steeds meer terrein weg en zocht daarna geruime tijd naar balans en hernieuwde organisatie.

De bezoekers uit Apeldoorn kropen steeds meer uit hun schulp en namen zo brutaal de regie over. Ajax kreeg in de 35e minuut al en fikse waarschuwing, toen Guilliano With de bal nog net op tijd via een sliding kon onderscheppen toen Delano Grootenhuis dicht bij de 2-1 was. Maar ruim en minuut later viel de 2-1 alsnog, toen Laurence van den Enk door het midden de aansluiting wist te maken. Ajax was het even kwijt en de 2-2 leek een kwestie van tijd te worden, wat 4 minuten later dan ook gebeurde. Jeremy Jonker stond aan de basis van deze prachtige gelijkmaker maar Cem Köse gaf het laatste zetje voor de 2-2. Ajax kreeg vlak voor rust toch nog en onverwachte riante kans toen doelman Bredewolt de bal los liet en Tristan Buis de rebound bijna kon binnen werken.

In de tweede helft bleef spektakel uit. Pas in de 69e minuut viel er weer een kans te noteren, toen diagonaal op het randje van het strafschopgebied Ajax een vrije trap mocht nemen via Timo van Roemburg. De hard indraaiende vrije trap werd in een overvol penaltygebied van dichtbij als laatste aangeraakt door Xamm Flemming, die de 3-2 op het bord bracht. Ajax had al geruime tijd de controle in handen en moest alleen nog de uitvallen van CSV neutraliseren. Nadat Ajax pardoes in de 72e minuut de bovenkant van de lat had geraakt, was het in de 74e minuut wel raak, en hoe. Dico Koppers, de beste man aan Ajax-zijde, gaf een heerlijke steekpass dwars door het hart van de defensie op invaller Dennis Trefilov. Met een verdediger in de rug kon hij alleen op doelman Bredewolt aflopen. Uiteindelijk passeerde hij de goalie met een koele schuiver voor de 4-2.

Het was tekenend voor de strijdwijze van CSV dat in de 78e minuut de bezoekers de spanning bijna weer hadden teruggebracht. Ruben Zandwijken moest met een katachtige reflex Rik Vlutters van scoren afhouden. Ajax, dat op basis van meer inhoud en wederom veerkracht in de tweede helft verdiend op voorsprong was gekomen, klaarde het klusje zo vervolgens professioneel en zag diep in blessure tijd Jelle Macarè de bal nog van de lijn halen, nadat Timo van Roemburg met en prima individuele actie dichtbij de 5-2 was.

En zo mocht Ajax weer drie kostbare punten bijschrijven en staat het met 22 uit 11 weer en stap dichtbij plek 4, wat voor nu het meest haalbare is.

Sander Middelbeek was na afloop trots op zijn ploeg, maar zag natuurlijk ook verbeterpunten: “We hadden tijd nodig om de boel weer op de rit te krijgen en te organiseren. Dat moet in de toekomst gewoon sneller gebeuren. Ook in de pauze hebben we de puntjes op de i gezet, ten aanzien van de wijze waarop CSV ons bestreed. Dat ging niet meteen goed, maar we kregen naarmate de tijd verder tikte wel meer grip. Mede geholpen door de 3-2 werden we zuiniger op ons balbezit en werkte de voorsprong als natuurlijke doping , dat was de boost die we nodig hadden. Daarom kan ik wederom niet anders dan trots en tevreden zijn dat we als team andermaal gestreden en geknokt hebben.”

Volgende week zijn de divisieteams vrij en dat komt gezien de blessuregevallen voor Ajax goed uit, Middelbeek is optimistisch: “Kaj de Jong (vinger in zijn oog) en Dico Koppers (wat pijntjes) zijn er over twee weken gewoon weer bij. Tristian Buis kwam terug van een hamstringblessure en liet ik bewust maar 45 minuten spelen. De afwezigheid van Rydell Poepon is ook kortstondig en ook Kenneth Misa Danso is op de weg terug. Over het herstel van Opoku valt nog weinig te zeggen.”

Over twee weken vervolgt Ajax de competitie met de derby tegen en bij WV-HEDW. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Archieffoto: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)