Foto Rob van Vliet: Dennis Kaars (r) in achtervolging op Geoffrey Galata

Ajax kan voorsprong niet vasthouden

Ajax is er vanmiddag niet in geslaagd om de drie punten op Sportpark De Toekomst te houden. Tegen het gerenommeerde Quick Boys werd het 1-1. Het leek er af en toe wel op of de wedstrijd in Katwijk werd gespeeld en niet in Amsterdam vanwege de vele Katwijkse supporters. Het was al weer het vijfde keer dat Ajax de punten moest delen.

Op die puntendeling viel na 90 minuten weinig af te dwingen. Nadat Ajax in het eerste bedrijf , met name in de openingsfase, de bovenliggende partij was, waren de gasten na de rust de gevaarlijkste. Aanvoerder Wouter van der Molen: “Het is een terechte uitslag al heb je altijd de hoop dat we nog winnen. Via de counter zijn we met Dennis Kaars en Hassan Aanzi erg gevaarlijk maar dit is een verdiende uitslag.”

Met doelman Tim Orlowski weer in de basis maar nog zonder de geblesseerde Dustin Huisman (hij keert na de winterstop pas terug) en Danny Schenkel (hij sluit volgende week weer bij de groep aan) begon Ajax fanatiek aan het duel. Voor ruim 500 toeschouwers, waarvan zon 75% uit Katwijk, was de eerste mogelijkheid voor Kenneth Misa-Danso.  De behendige aanvaller was de eerste twintig minuten een plaaggeest voor verdediger David Almeida en die zal dan ook erg opgelucht zijn geweest toen Danso na ruim een half uur met een blessure aan het bovenbeen van het veld moest. Ondanks het overwicht van de Amsterdammers creëerde de ploeg van Bart Logchies weinig echte kansen. Patrick van Dijk (die speelde in plaats van de geblesseerde Van den Belt) was het nog het dichtst bij met zijn afstandschot. Quick Boys stelde daar weinig tegen over al was het wel een aantal maal gevaarlijk vanuit standaard situaties. Bij een corner van de bezoekers kopte voormalig prof Jeroen Ketting over en moest Siver Abdulrahman een bal van de lijn trappen nadat Orlowski mis tastte bij een corner en Derik van de Plas inschoot.

Vlak na rust was de eerste echte kans voor de bezoekers. Orlowski greep goed in toen Michael van de Heijden ineens voor hem opdook de rebound was voor Chevello de Rijp. De van Chabab overgekomen spits zag zijn inzet echter worden verdedigd. Het spel speelde zich daarna vooral op het middenveld af en echte kansen kwamen er nauwelijks.

Foto Rob van Vliet: Chevello de Rijp (ex-Chabab) in duel met Rience Schurman (r)

Het was uiteindelijk spits Laurens ten Heuvel, hij kreeg de voorkeur boven Aanzi, die Kaars in de diepte wegstuurde. Kaars, die door twee verdedigers werd gemangeld zonder dat ze een overtreding maakten, zag tot zijn verbazing dat de bal voor de voeten belande van de geheel vrijstaande Sergio Cameron. Quick Boys doelman Patrick de Groot werkte de aanvaller tegen de grond en een penalty was de enige juiste beslissing. De Groot mocht blijven staan en werd zelfs niet een bestraft met geel. Het was Cameron zelf die Ajax op 1-0 zette.

Foto Rob van Vliet: Laurens ten Heuvel (l) schermt de bal af voor Anton de Haan

Quick Boys geen na de openingstreffer meer druk zetten en op zoek naar de verdiende gelijkmaker. Die viel uiteindelijk tien minuten voor tijd. Amsterdammer Geoffrey Galata legde een vrije trap pan klaar op het hoofd van Derik van de Plas. Het was niet de eerste keer in de wedstrijd dat Galata zijn wapen, de vrije trap, goed gebruikte maar de manier waarop er drie spelers van Quick Boys geheel vrijstonden vlak voor doelman Orlowski geeft wel te denken. Van der Molen: “Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. We maken afspraken wie wie neemt en sommige mensen laten gewoon hun man lopen. Ze stonden zo vrij als een vogel. We hebben de beelden dus dat zullen we van de week maar eens goed gaan bekijken. Dit mag niet gebeuren.” Toen Galata vijf minjuten voor tijd, nu vanaf de linkerkant, weer aanlegde  voor een vrije trap hield iedereen zijn adem maar een overwinning van Quick Boys was te vee; van het goede geweest. Toch waren de bezoeker daar nog dichtbij toen Van de Plas van zo;’n meter of vier naast kopte.

En zo speelt Ajax dit seizoen dus al weer voor de vijfde keer gelijk. Iets dat gelijk staat aan tien verliespunten. Van de Molen: “We hadden er beter twee of drie kunnen winnen dan hadden we meer punten gehad. Ik denk ook dat we vandaag door de aanhang van Quick Boys het moeilijk hebben gehad. Zij gingen volledig achter hun ploeg staan. Het leek wel of we een uitwedstrijd speelden.”Volgende week speelt Ajax echt uit. Dan tegen Montfoort.