Ajax komt niet verder dan gelijkspel tegen Excelsior Maassluis

Ajax is er opnieuw niet in geslaagd om weer een wedstrijd te winnen in de Topklasse. De promovendus kwam tegen Excelsior Maassluis niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De gelijkmaker viel pas zeven minuten voor tijd door een kopbal van Yuri Rose, die in de blessuretijd door een elleboogstoot nog vroegtijdig het veld moest verlaten.

Ajax begon gehavend aan de wedstrijd. Kevin de Visser zou de geschorste Siver Abdulrahman, maar hij haakte in de warming-up af. Uiteindelijk werd aanvoerder Yuri Rose in het centrum van de verdediging gezet. De thuisploeg begon zwak aan de wedstrijd en kon geen kans creëren. De gasten uit Maassluis slaagden daar wel in, maar een intikker van Vincent van den Berg ging recht op Ajax-doelman Maurits Schmitz af.

Ook Bryan van der Laan kwam twee keer niet tot scoren. Eerst schoot hij na een mooie aanname naast, even later werd zijn vrije trap gepakt. Op slag van rust viel de treffer voor de gasten alsnog. Mimoun Eloisghiri verloor te gemakkelijk een duel om de bal, waarna Excelsior door een goede combinatie richting het doel van Ajax kon. Van der Laan legde de bal breed die door Ahmad Mendes Moreira binnen werd getikt (0-1).

In de tweede helft veranderde Ajax van formatie en ging het met drie verdedigers en een extra aanvaller (Yuri Rose) op zoek naar de gelijkmaker. Daar kregen de Amsterdammers zes minuten na rust een enorme kans voor. Kenneth Misa-Danso zette zijn directe tegenstander weg, maar mocht door van de scheidsrechter. Oog in oog met doelman Kemal Fakili legde hij af op Eloisghiri, maar de spits schoof de bal naast een leeg doel.

Excelsior Maassluis ging steeds verder achterover hangen en gaf Ajax meer ruimte. Toch leken de gasten op de counter nog toe te slaan, maar de ingevallen Marruchen Zimmerman tikte de bal vlak over de lat. Een kleine tien minuten voor tijd kwam Ajax op gelijke hoogte. Yuri Rose wist uit een vrije trap van Ralph Owusu het kopduel te winnen en zijn kopbal ging over Excelsior-doelman Fakili het doel in (1-1).

In een spannende slotfase ging Ajax vol op de aanval op zoek naar de winnende treffer, maar kwam twee keer via Lars Middelwijk niet tot scoren. Eerst werd een lage voorzet gepakt, daarna werd een gevaarlijke vrije trap van de invaller ternauwernood weggewerkt uit het strafschopgebied. Eenmaal in de blessuretijd moesten de Amsterdammers de wedstrijd met tien man eindigen. Aanvoerder Yuri Rose werd met een rode kaart van het veld gestuurd na een elleboogstoot tegen Sefa Kurt.

Ook met een man minder hoopte Ajax nog op een winnende treffer. Daarvoor kreeg Kenneth Misa-Danso in de laatste minuut een grote kans voor, maar hij stuitte op doelman Fakili. Een overwinning zat er niet meer in voor Ajax, dat al anderhalve maand zonder zege is. Door het 1-1 gelijkspel tegen Excelsior Maassluis blijven de Amsterdammers op een tiende plaats in de Topklasse staan.

Ajax-trainer Bart Logchies was na afloop teleurgesteld met het punt. “We hebben teveel laten liggen. De eerste helft speelden we onder de maat, dat kan beter. Daarnaast mag je niet op slag van rust zo gemakkelijk een doelpunt tegen krijgen. Ik wilde wat veranderen in de rust, maar moest door de 0-1 een hoop omgooien. De tweede helft speelden we meer aanvallend en hebben we gestreden voor de overwinning. Daar zijn we alleen niet in geslaagd.”

Foto boven: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)