Ajax laat naast Volendam

Ajax heeft vanmiddag een punt overgehouden het treffen met streekgenoot Volendam. In blessuretijd zorgde Dennis Kaars voor de gelijkmaker. Met deze 2-2 was Ajax uiteindelijk tevreden. Hoewel de stand op de ranglijst anders doet vermoeden, hadden de Amsterdammers het moeilijk tegen Volendam. Koploper Ter Leede won met 2-0 van Apeldoorn en alleen VVA’71 (3-1 winst op DTS) volgt nog enigszins op vijf punten achterstand. Het kampioenschap voor Ajax is met negen punten achterstand nu heel ver weg.

Ajax begon met goede moed aan de wedstrijd vanmiddag tegen het veel lager geplaatste Volendam. De tegenstanders uit het vissersdorp hadden echter wel een goed strijdplan. Compact spelend hoopten zij op venijnige counters met hun snelle spits Jaap Molenaar. In de 15e minuut wierp dit zijn vruchten af. Veerman tekende namens Volendam voor de 1-0. Inderdaad uit een counter. Ajax wist wat het moest doen. De enige mogelijkheid was via goed combinatiespel de tegenstander terug te dringen. Dat lukte de rest van de eerste helft bij vlagen. Hoogtepunt was het doelpunt van Dennis Kaars, die met een fraaie boogbal de keeper verschalkte. Genoeg redenen voor een goede afloop. Ajax moest de goede lijn in de tweede helft voortzetten.

Dat gebeurde echter niet. Ajax begon slecht na de thee en kon het combinatiespel van de eerste helft niet terug vinden. Volendam profiteerde weer met een snelle counter, die deze keer door Molenaar zelf werd afgemaakt. Met deze 2-1 achterstand moest Ajax uit een ander vaatje gaan tappen. Hoe de ploeg het ook probeerde, echt doordrukken lukte niet. Tot overmaat van ramp mocht Tim Noordraver ook nog met twee keer geel vertrekken. De wedstrijd leek verloren toen de reguliere speeltijd erop zat. Een goede combinatie tussen Laurens ten Heuvel en Dennis Kaars zorgde er echter voor dat laatst genoemde speler toch nog voor een punt zorgde. Met twee goals mocht Dennis Kaars tevreden zijn, maar Ajax loopt met deze 2-2 wel weer schade op. Ook in persoonlijke zin. Mitchell van der Belt moest al in de eerste helft met een gebroken neus het veld verlaten. Glenn van Zoolingen toonde zich wel een waardig vervanger van de rechter middenvelder.

Teammanager jan Fleijsman van Ajax had gemengde gevoelens na de wedstrijd.
Fleijsman:’In de eerste helft zat er meer in voor ons, we speelden na de achterstand best goed. Na rust moet je blij zijn dat je in blessuretijd nog gelijk maakt. Ik vond het een lastige ploeg, die zich helemaal op ons instelde.’

Doelpuntenmaker Dennis Kaars toonde zich minder positief.
Kaars:’We speelden in een te laag tempo. Deze wedstrijd verdiende geen winnaar. Tegen VVA speelden we echt goed, maar we konden die lijn vandaag niet doortrekken.’

Ajax wil naar de topklasse, maar eens te meer blijkt dat dat niet zomaar lukt. Bij de krachtmeting in de hoofdklasse lijkt de nacompetitie het hoogst haalbare. (foto’s: Rob van Vliet)