Ajax maakt slechte beurt bij degradatiekandidaat Eemdijk

Derdedivisionist Ajax heeft zichzelf, en stadsgenoot De Dijk, geen goede dienst bewezen. De ploeg van Yuri Rose ging op bezoek bij laagvlieger Eemdijk verrassend met 5-3 onderuit in een wedstrijd waarin het ook geen enkele aanspraak maakte op meer.

Met de stormachtige wind en flinke hoosbuien had het voetbal flink te lijden onder de weersomstandigheden. Eemdijk leek daar het beste mee om te gaan. Waar Ajax de laatste weken juist gelijk het initiatief nam, werd het nu door een gretig Eemdijk overrompeld. Het schot van Zakaria el Bennay in de tiende minuut was de eerste waarschuwing, enkele minuten later slaagde David van de Groep er wel in de score te openen: 1-0.

Ajax had het eerste halfuur niets in te brengen. Een voorzet van El Bennay werd uitstekend binnen gekopt door Yannick Bouw, die in de 29ste minuut zelfs zijn tweede en Eemdijk’s derde van de middag maakte. Pas met een 3-0 tussenstand op het scorebord kregen de Amsterdammers hun eerste grote kans. Een poging van Ralph Jurka werd knap verwerkt door doelman Ruizendaal. De bezoekers probeerden zich in de wedstrijd te knokken, maar het kwam eigenlijk geen moment in een bepaald ritme terecht.

Vlak voor rust kreeg Ajax nog een sprankje hoop toen Kenneth Misa Danso op aangeven van Jack van Moerkerk voor de 3-1 tekende. Spannend werd het niet meer. Eemdijk was via Jordie Huijgen (paal) en Renco van Eeken (redding Veenboer) dicht bij de 4-1. Die kwam uiteindelijk op naam van Jeffrey van den Dikkenberg. Ondanks de zware omstandigheden gaf Ajax zich nog niet over. Toer Bouwman deed een kwartier voor tijd iets terug met de 4-2.

Ajax wilde in de slotfase wat forceren, maar het had grote moeite om doelgericht te worden. Eemdijk bleef zo eenvoudig overeind en bracht via Jasper Bolland de marge weer terug naar drie doelpunten. Uiteindelijk bepaalde invaller Sonny Pronk, uit een voorzet van Mitchell Burgzorg, de eindstand op 5-3.

Door de nederlaag zakten de Amsterdammers weer naar de twaalfde plek. Wel heeft Ajax een ruime voorsprong van elf punten op de gevarenzone. Volgende week komt hoogvlieger Hoek op bezoek. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.