Ajax met 9 man gelijk tegen Huizen

Nadat de wedstrijd SV Huizen – Ajax tot tweemaal toe was afgelast, mochten beide teams vandaag in een onderling duel gaan uitmaken wie de aansluiting zou behouden en welk team mee blijft doen in de strijd om de periodetitel. Beide teams moesten het vandaag stellen zonder hun topscorers. Bij  Huizen ontbrak Omar Limon wegens een schorsing en aan de kant van Ajax was Dennis Kaars geblesseerd.

Ajax probeerde direct de wedstrijd te controleren en was de eerste minuten veelvuldig in balbezit. Echter was het Huizen dat de voorsprong op het scorebord wist te zetten. Linkerspits Gillermo Pengel was veel sneller dan Jordi Meester en zijn scherpe voorzet werd bij de tweede paal knap ingeschoten door Iry Etwy, 1-0. Ondanks de snelle achterstand bleef Ajax de wedstrijd controleren en ging het team op zoek naar de gelijkmaker. Het zou de wedstrijd van de linkerspitsen worden. In de 12e minuut gaf Kenneth Misa-Danso de eerste waarschuwing. De snelle spits aan de kant van Ajax liet zijn directe tegenstander kansloos op snelheid, echter zonder resultaat. Een minuut later stond de gelijkmaker wel op het scorebord. Wederom werd Misa-Danso op snelheid in stelling gebracht. De keeper van sv Huizen probeerde de bal weg te schieten, maar zijn schot kwam terecht in de voeten van Ajax spits Laurens ten Heuvel. De spits wist de bal beheerst in het lege goal te schieten, 1-1. Vanaf de gelijkmaker waren beide teams aan elkaar gewaagd, waarbij Ajax meer balbezit had, en Huizen veelvuldig de spitsen op snelheid probeerde te bereiken. Het bleef bij enkele mogelijkheden, maar echt grote kansen kregen de toeschouwers nog niet te zien. Een belangrijk moment brak aan in de 31e minuut van de wedstrijd, toen Ajacied Cameron de gele kaart ontving van scheidsrechter, de Lima Schepens uit Culemborg. Een kaart met grote gevolgen in de loop van de wedstrijd. Want in de 39e minuut was het wederom,Cameron die een hoofdrol vertolkte in deze wedstrijd. Hij kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied van sv Huizen, en liet zich in de ogen van de scheidsrechter te makkelijk vallen. De scheidsrechter beoordeelde de valpartij als een schwalbe en gaf Cameron zijn tweede gele kaart en hij kon dus vroegtijdig vertrekken richting kleedkamer. Huizen probeerde nog voor de rust, het numerieke overtal te benutten om de voorsprong op het scorebord te brengen. Ajax werd in de eigen verdediging terug gedrongen, maar wist de rust te bereiken met een 1-1 stand.

30032013Huizen Ajax1

De tweede helft begon met een zeer aanvallend Huizen. Het duurde echter tot de 54e minuut voordat de eerste grote kans kon worden genoteerd. De kopbal van Garret Jones ging echter over de goal van Ajax. De Amsterdammers wisten zich na een paar minuten onder de druk van Huizen uit te spelen en kwamen, op dat moment toch verassend op voorsprong. Kevin de Visser wist op links de achterlijn te bereiken en zijn voorzet werd door Misa-Danso knap binnengeschoten 1-2. Even leek Ajax de wedstrijd weer te controleren, tot aan de 60e minuut. Een misverstand in de verdediging van Ajax gaf Sebastian van Kammen de gelegenheid om een voorzet af te leveren op het hoofd van Guido de Graaf. Zijn kopbal betekende de gelijkmaker 2-2. Beide teams zochten de aanval, al had Huizen sinds de 39e minuut een speler meer op het veld, tot grote kansen wist het team niet te komen. Ajax probeerde via de snelle spits, Misa-Danso nog gevaarlijk te worden. In de 66e minuut bracht Bart Logchies, Hassan Aanzi in het veld voor de leeggespeelde Danso. Hopende op een snelle counter via de behendige spits. Met nog een kwartier te spelen, werd Ajax steeds verder achteruit gedrongen en probeerde Huizen de overwinning te forceren. Dit gebeurde in een te laag tempo en zo kon Ajax redelijk eenvoudig de gelijke stand vasthouden. Huizen bleef op zoek gaan naar de overwinning en Ajax koesterde het gelijke spel. In de 86e minuut was het wederom Gillermo Pengel die op snelheid zijn directe tegenstander wist te passeren, Jordi Meester kon hem alleen nog afstoppen middels een overtreding en de scheidsrechter beoordeelde de overtreding zodanig zwaar, dat de verdediger van Ajax met een directe rode kaart richting kleedkamer kon vertrekken. Ajax mocht de laatste minuten met 9 spelers proberen om de gelijke stand te behouden en verdere schade te voorkomen. De scheidsrechter trad streng op tegen tijdrekken aan Amsterdamse kant en deelde nog twee gele kaarten uit. Huizen kreeg nog een mogelijkheid in de 90e minuut, echter wist de Ajax goalie de bal uit zijn goal te boksen. Eindstand 2-2.

Gezien de stand van beide teams in de competitie een terechte eindstand, maar voor beide teams een gevoelig puntverlies in strijd om de periodetitel en de strijd om promotie naar de topklasse. Na de nederlaag van Ajax, vorige week in de thuiswedstrijd tegen Dovo, de eerste thuisnederlaag in twee jaar, nu wederom puntverlies en het verlies van twee spelers voor de komende wedstrijd. De hoop is op een snelle terugkeer van topscorer, Dennis Kaars in de komende weken. Huizen behoud door dit resultaat haar ongeslagen status na de winterstop, en blijft daarmee een rechtstreekse concurrent van Ajax in de hoofdklasse zaterdag. Gezien het verloop van de wedstrijd mocht Ajax het behaalde punt koesteren, al was de verwachting aan Amsterdamse kan, om drie punten mee te nemen richting Amsterdam.

Speciale verslaggever: Richard Bakker
Foto’s: Rob van Vliet