Ajax moet genoegen nemen met een punt tegen Berkum

Ook voor Ajax zaterdag stond dit weekend het laatste duel van 2022 op het programma. Het was een bewogen jaar voor de ploeg, met degradatie uit de Derde Divisie en een teleurstellende tussenstand in de Vierde Divisie. Op de laatste speeldag van het jaar trad Ajax aan tegen Berkum, op een koud en mistig Sportpark de Toekomst.

Wie wel de moeite had genomen om de kou te trotseren, werd beloond. Ajax en Berkum maakten er een leuke wedstrijd van met veel strijd en snelheid. Want de eerste echte kans voor Ajax was meteen raak. Na een verre ingooi van Serghino Sanches in de negende minuut kwam de bal via via terecht bij Kaj de Jong, die de verre hoek vond voor de snelle 1-0. Ajax, dat aantrad zonder routinier Dico Koppers (geschorst) en zonder spitsen Rydell Poepon en Atila Yildirim, gaf na de snelle voorsprong gek genoeg het initiatief wat uit handen. Zodoende mocht Berkum eigenlijk het spelbeeld wat bepalen. Ook de bezoekers uit Zwolle hadden geen goede start in de competitie en maken dat nu enigszins goed. Ook voor hen was de eerste echte kans raak.

Het was Chris van der Meulen die optimaal profiteerde van het slechte uitverdedigen van Ajax na een cornerbal. Het duel was daarna volledig in evenwicht, zowel Ajax als Berkum hadden hun momenten maar het leverde weinig echte doelgerichte kansen op. Maar het waren de bezoekers die op voorsprong kwamen. Het nonchalante uitverdedigen van Ajax werd andermaal fataal en met een prachtige boogbal verschalkte Martijn Brakke doelman Ruben Zandwijken (1-2). Maar Ajax rechtte zijn rug en vocht zich direct terug in de wedstrijd, want nog geen twee minuten later was het Kaj de Jong die de 2-2 binnenschoot, nadat ook in de Zwolse defensie het een en ander mis ging. Ajax had in de 42e minuut de unieke mogelijkheid om op 3-2 te komen. Een prima aanval tussen Kaj de Jong en Tristan Buis werd uitstekend gepareerd door doelman Huib Veurink, ten koste van een cornerbal.

Ook na rust was de eerste kans voor het energieke Ajax, via opnieuw Kaj de Jong en andermaal kwam doelman Veurink als winnaar uit de strijd. De regie vervolgens werd volledig bepaald door Ajax in het restant van de tweede helft.

De tweede helft naderde het laatste kwartier en invaller Guiliano With liet met zijn uithaal doelman Veurink nog even schrikken na een prima aanval via Sanches en Buis. Maar het leek wel of beide teams vanmiddag gezamenlijk en aantal ingrediënten misten, namelijk creativiteit en voorin een ouderwetse doelpuntenmachine en dus bleef het voetbal inhoudelijk wat gezapig. Toch mocht Ajax op het einde uiteindelijk nog zijn handen dichtknijpen nadat Mike van Ekeren Martijn Brakke in stelling bracht, maar in een ideale positie vloog zijn schot hoog over. En dus moesten beide teams tevreden zijn met uiteindelijk deze 2-2.

Ajax heeft nu tot 21 januari de tijd om de eerste seizoenshelft te evalueren. Dan hervat het de competitie tegen Flevo Boys. Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)