Ajax ongeslagen naar tweede ronde

De puntendeling die de zaterdagamateurs van Ajax en FC Rijnvogels in de laatste wedstrijd van de eerste ronde om de KNVB districtsbeker overeen kwamen (1-1), zorgde vooral aan Ajax zijde voor nogal wat ontevredenheid. In een van beide kanten matige wedstrijd wist Ajax pas in de slotfase van de wedstrijd langszij te komen tegen FC Rijnvogels, dat  na een kwartier spelen in de tweede helft op 0-1 was gekomen door invaller Mitchel Beijersbergen. Door een treffer van invaller Paul Quasten werd het in de 79e-minuut 1-1 en had Ajax ongeslagen de tweede ronde gehaald.

Ajax had zich een paar dagen  daarvoor al geplaatst door een  0-2 overwinning Pancratius. Ajax mocht dit keer zijn handen dichtknijpen want  onder leiding van Bart Logchies presteerde zijn elftal benedenmaats. Leek het de eerste helft nog ergens op, na de rust was het een zeer matige vertoning met een handvol gemiste kansen. Het schortte bij Ajax vooral op het middenveld aan de eindpass. Bijna alle ballen werden in de voeten van de tegenstander geplaatst waardoor onnodig veel balverlies werd geleden. Van een goede opbouw was nauwelijks sprake.

Ook aanvallend liep het stroef. Er waren veel gemiste kansen en mogelijkheden als gevolg van het juiste overzicht in bepaalde situaties. Was de eerste helft nog enigszins het aankijken waard met Ajax het meest in balbezit, na de rust was FC Rijnvogels dat nogal wat kansen kreeg maar er slechts een wist te benutten. Het was vooral de scherpte die ontbrak bij de Katwijkse ploeg waardoor Ajax zich een kwartier lang staande wist te houden. Met de  verdiende treffer van Beijersbergen, leek het er daarna op dat Ajax zijn eerste nederlaag zou lijden in de poulefase. Het waren vooral Dennis Kaars en Sergio Cameron die een paar mogelijkheden verprutsten waar meer in had gezeten. Ook anderen lieten kansen liggen. Vooral het spel van Kenneth Misa-Danso viel op door vele slordigheden zoals veel verkeerde en mislukte passes. Bij hem ontbrak het vooral aan inzicht en gevoel voor de combinaties, waardoor menige aanval tot mislukken gedoemd was. Na de gelijkmaker werd het nog enkele keren benauwd voor het doel van FC Rijnvogels door wat onoverzichtelijke situaties ontstaan uit flippervoetbal. Wat Ajax kort voor het einde nog probeerde men kwam niet meer tot scoren.

Een goede les voor komende zaterdag als de ploeg van trainer Bart Logchies aan de competitie gaat beginnen. Spelend als tegen FC Rijnvogels dat geen enkel ontzag toonde voor Ajax, moet men niet raar opkijken als het soms mis gaat het komende seizoen. Vooral de eindpass zal beslissend zijn. Het gaat dan om het eggie. Elke tegenstander wil nou eenmaal  van Ajax winnen. Het zal vooral gaan om de details die belangrijk zijn in het voetbal. Bart Logchies en zijn spelers zijn dus gewaarschuwd.