Ajax opent seizoen flitsend

Het plezier spatte er een uur lang vanaf bij de zaterdagamateurs van Ajax dat Huizen met een draai om de oren terug naar huis stuurde. Met 5-1 kreeg de formatie van trainer Tijs Schipper klop in een wedstrijd die twee gezichten had. Gezien het gemak waarmee Ajax de vloer aanveegde met Huizen en ook in de districtsbeker veertien keer scoorde, mag de conclusie worden getrokken dat Ajax een rol van betekenis kan gaan spelen in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal. Zoals gezegd kende de wedstrijd twee verschillende helften. Deden beide partijen in de eerste helft niet voor elkaar onder, in het tweede bedrijf van de wedstrijd knakte Huizen bij de stand 3-1 voor Ajax. De ploeg van trainer Tijs Schipper zakte door het ijs en werd genadeloos op de pijnbank gelegd.

Onder behoorlijke publieke belangstelling spatte het plezier er bij beide teams ervan af. Zowel Ajax als Huizen wilden voetballen. Niks meer of minder. Lekker op de aanval spelen, kansen creeeren en het publiek een leuke wedstrijd voorschotelen. Veel mensen waren benieuwd naar Ajax nieuwste aanwinst oud-prof Danny Schenkel. Met dertien jaar profvoetbal in beide benen kon hij het verschil maken in de defensie van Ajax hetgeen ook gebeurde. De drie verdedigers van Ajax gemiddeld ruim een meter negentig, was niet te passeren en gaf een op een klein schoonheidsfoutje nauwelijks kansen weg.  Danny Schenkel ,,Laat ik op de eerste plaats zeggen dat dit een topzege is. Met 5-1 winnen van een ploeg die vorig seizoen heel lang heeft meegedaan om de titel, vind ik een knappe prestatie. Kijk ik op de wedstrijd terug, vond ik dat we lullige goal tegen kregen, de eerste helft heel aardig voetbal lieten zien en de tweede helft gedomineerd hebben. Vooral toen we met 3-1 voorkwamen hadden we de wedstrijd helemaal onder controle. Dit kwam omdat we als groep collectief ijzersterk waren en we vanuit het middenveld Huizen onder druk konden houden. Ik vond dat het niet beter kon deze middag’’

Danny Schenkel speelde ruim dertien seizoenen betaald voetbal bij ondermeer Sparta Rotterdam, Willem 2 en Telstar. Ook speelde hij nog even in het buitenland om snel terug te keren naar Nederland, waar hij op 34-jarige leeftijd voor de zaterdagamateurs van Ajax koos. Waarom ? ,,Omdat ik graag nog wil meemaken dat we promoveren naar de topklasse. Dit lijkt me een leuke uitdaging. Ik heb het prima naar mijn zin en dan kan je een seizoen niet beter beginnen dan met een grote overwinning’’. Teammanager Jan Fleijsman kon zijn geluk niet op en wilde maar een ding kwijt ,,Noem ons geen titelkandidaat want dit zijn we lang nog niet. Het seizoen is net begonnen en duurt nog heel lang’’

Met een aantal fraaie aanvallen over en weer kregen Gino Heerings van Huizen en Sergio Parris van Ajax mogelijkheden om de score te openen. Dit was na een kwartier spelen en nog geen vier minuten later was een organisatiefout achterin bij de thuisclub er de oorzaak van dat Omar Limon met een listig lobje over keeper Tim Orlowski heen voor 0-1 kon zorgen. Ajax schrok zich te pletter en stelde binnen een minuut orde op zaken via Wouter van der Molen die fraai inkopte na een dekkinsfout achter bij Huizen: 1-1. Na ruim een half uur spelen ramde Dennis Kaars de bal tegen binnenkant paal waardoor Huizen ontsnapte aan een achterstand. Met kansen voor zowel Ajax als Huizen brak de rust aan met een gelijke stand.

De tweede helft was van een heel andere signatuur. Speelde Huizen voor de rust een zeer acceptabele wedstrijd, gaandeweg de tweede helft moest de ploeg van Schipper gas terug nemen. Na twee prachtige mogelijkheden voor zowel Ajax als Huizen was het in de 55-ste minuut raak. Een schitterende combinatie over links via Sergio Cameron die de bal doorschoof naar Dennis Kaars die fraai afrondde: 2-1. Met wissels voor Huizen en een paar kansen, was het opnieuw Ajax dat met een schitterende aanval nu met Sergio Parris en Cameron die de aanval kanp afwerkte: 3-1. Huizen zakte ineen, Ajax rook de kansen die er ook kwamen via Schenkel die uit een corner de bal doorkopte naar Mitchel van den Beld die met dit buitenkansje wel raad wist: 4-1. Huizen kreeg nog een mooie kans voor een open en leeg doel waarna Schipper nogmaals een wissel toepaste. Het mocht allemaal niet baten. Ajax ging fluitend door met een aantal fraaie aanvallen op te zetten, kwam tot vlak voor het doel van Huizen keeper Brian Willemse die in de 84-ste minuut na een persoonlijke fout, Kevin Visser voor 5-1 zag zorgen.

Ajax had het karwei geklaard op een wijze die veel doet verwachten voor de rest van het seizoen. Trainer Bart Logchies beschikt over een ijzersterke ploeg zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Ook het middenveld is kwalitatief goed in zowel opbouwend als verdedigend opzicht. Men is in staat om een tegenstander onder druk te houden en indien nodig de strijd aan te gaan. Details in het voetbal om resultaat te boeken als men voor de titel wil gaan. Deze middag bleek in ieder geval dat Ajax over een ploeg beschikt die mee kan doen voor de bovenste plaats en fluitend het seizoen opende met een klinkende zege.

Verslag: Freek Louis