Ajax pakt belangrijke punten tegen NSC Nijkerk

Zaterdag hoofdklasser Ajax heeft goede zaken gedaan tegen NSC Nijkerk. Met een 2-0 overwinning, door doelpunten van Kenneth Misa-Danso en Joost Heij, klimmen de Amsterdammers naar de zevende plaats op de ranglijst.

Op De Toekomst werd voorafgaand aan de wedstrijd wederom stilgestaan bij het overlijden van Johan Cruijff. Na één minuut stilte had Ajax, spelend met rouwbanden, al na vier minuten een dijk van een kans. Spits Joost Heij stond oog in oog met NSC-doelman Patrick Ter Mate, maar raakte de paal. De grootste kans van de eerste helft was daarmee al geweest.

Beide ploegen stonden voorafgaand aan dit duel op 22 punten en de drie punten zou voor de winnaar de weg terug omhoog betekenen. Daar was het de wedstrijd ook naar, want er werd veel geprobeerd op het veld, maar de zuiverheid ontbrak bij beide elftallen te vaak. Daarmee waren grote kansen schaars en werd er gerust met een 0-0 stand op het bord.

Misa-Danso

De tweede helft begon met een snelle treffer. De thuisploeg scoorde in de 47ste minuut via Heij, die op aangeven van Kenneth Misa-Danso het doel wist te vinden. Na het tegendoelpunt wist NSC het Ajax eigenlijk niet meer moeilijk te maken en de 2-0 kwam nog geen kwartier later op het bord. Kenneth Misa-Danso bewees eens te meer zijn waarde voor de Amsterdammers, door de score te verdubbelen. Na een lange bal van Glenn van Zoolingen kwam NSC-doelman Ter Mate twijfelend uit, tot ver buiten zijn strafschopgebied. Misa-Danso was eerder bij de bal, kapte zijn verdediger uit en lobte de bal vanaf vijfentwintig meter het doel in.

Deze treffer dwong NSC aanvallender te gaan spelen, maar in plaats van dat het de bezoekers gevaarlijker maakte, werd de deur voor Ajax opengezet. De thuisploeg kwam in het laatste half uur met name via Joost Heij en invaller Deen van Embricqs nog dichtbij de 3-0.

HAV-Ajax-USC-Article-5, Rickysportphotography, 02-04-2016, Ajax-NSC Nijkerk, Deen van Embricqs

“Die goal maak ik dan mooi, maar bij de makkelijkere kansen had ik net geen geluk”, aldus Joost Heij na afloop. “Het belangrijkste is dat we drie punten hebben.” Voor de spits was het niet voor het eerst dat hij belangrijk was voor zijn elftal, dit was zijn elfde treffer van het seizoen. “Ik ben er niet ontevreden over, na een jaar blessureleed. Ik wil er in ieder geval vijftien maken dit seizoen, dan ben ik zeer tevreden.”

Ajax stelde onlangs, na een aantal mindere resultaten, de doelstelling bij en handhaving werd als einddoel bepaald. Desondanks ziet Heij nog kansen om te gaan spelen voor promotie aan het einde van dit seizoen. “Het belangrijkste is dat wij in de Hoofdklasse blijven, maar ik zag de stand en we staan zes punten van de nacompetitieplek voor promotie af, dus waarom niet?” De spits zal hoe dan ook volgend seizoen ook weer uitkomen voor dit elftal, want hij bevestigde bij Ajax te blijven.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.

Verslag: Jimmy Miltenburg
Foto’s: Rickysportphotography