Ajax pakt op wilskracht eerste zege in Staphorst

In de zaterdag Hoofdklasse B heeft Ajax zich goed hersteld van de valse start tegen Genemuiden. De ploeg van Jorg Smeets boekte een knappe 2-3 zege in en tegen Staphorst. Met wat geluk en wilskracht hielden de Amsterdammers stand in de stormloop van de thuisploeg.

De wervelstart van Staphorst, met al snel twee grote kansen voor Martijn Brakke en Mike Reuvers (redding op de doellijn door Glenn van Zoolingen), wist Ajax met veel kunst- en vliegwerk te overleven. Na een kwartier kwamen de gasten iets beter in de wedstrijd. Langzaam bleek ook dat de defensie van Staphorst de achilleshiel van de thuisploeg was. Jack van Moerkerk testte doelman René Oosterhof uit en de rebound werd door Zakaria el Biyar over geschoten.

Niet veel later was het wel raak. Berry van ’t Land kreeg tijdens het betreden van het strafschopgebied de bal mee van El Biyar en schoot hard en hoog de 0-1 binnen. Ajax moest daarna alle zeilen bijzetten om de continue dreiging van de thuisploeg tegen te houden en kon telkens bij een paar omschakelmomenten voor gevaar zorgen. Waar Staphorst dacht dat scheidsrechter Wijma zou affluiten voor een blessurebehandeling, voetbalden de gasten vrolijk door, maakte Stanley Akoy ruimte voor zichzelf en met een zacht rollertje bracht hij licht geflatteerd de 0-2 op het scorebord.

Ajax bleef in de eerste helft met wat geluk op de been en sloeg zelf toe op de juiste momenten. Staphorst moest na de rust in de achtervolging en met een halve volley was Reinier Crediet er al snel dichtbij. Ook pakte doelman Stephan Veenboer een strafschop van Brakke. De defensie van Ajax piepte en kraakte bij vlagen, maar hield stand. In de 62ste minuut werd het de Amsterdammers teveel. Reuvers viel over het uitgestoken been van Lars Middelwijk en ditmaal werd de toegekende strafschop onberispelijk binnengeschoten door Heine Uuldriks.

De gasten moesten vrezen voor erger en kwamen heel goed weg toen de bal er in een ouderwetse scrimmage niet in wilde. In de daaropvolgende tegenaanval was Ajax wederom dodelijk effectief. Kenneth Misa Danso werd bij een rebound – schot El Amrani gepakt door Oosterhof – van achteren gehaakt en nu lag de bal aan de andere kant op de stip. El Amrani was koelbloedig genoeg om de 1-3 te maken.

Met wat meer geluk en overzicht had Ajax de wedstrijd verder uitspelen, maar de genadeklap bleef uit. Staphorst kwam een kwartier voor tijd weer terug in de wedstrijd via Uuldriks, die doelman Veenboer te snel af was. De druk op het Amsterdamse doel nam toe, alleen door het enthousiasme verloor de thuisploeg vaak het overzicht op beslissende momenten. Veenboer groeide uit tot een enorme sta-in-de-weg, bij onder meer een kopbal van Uuldriks, en Ajax kon op enorme wilskracht de zwaarbevochten eerste drie punten over de streep trekken.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse B.