Ajax profiteert optimaal van defensieve kwetsbaarheid De Dijk

Derdedivisionist Ajax heeft stadsgenoot De Dijk in een doelpuntrijke Amsterdamse derby een gevoelige tik uitgedeeld. De thuisploeg gaf een 2-0 voorsprong veel te makkelijk uit handen en ging op eigen veld met 2-5 onderuit.

Na een halfuur leek De Dijk op rozen te zitten met een 2-0 stand op het scorebord. Het plan van de ploeg van Kees Oostermeijer werkte uitstekend: geconcentreerd blijven en toeslaan in de tegenaanval. Slechts drie keer werd Ajax-doelman Stephan Veenboer (ex-De Dijk) getest en daarvan waren er twee een doelpunt, van Mick Christophersen en Bilal Amarzagouio. Tijd voor Rose om in te grijpen en van de gekozen driemansdefensie weer terug te gaan naar het vaste 4-3-3. Dat bleek uiteindelijk een gouden greep.

In de laatste vijf minuten van de eerste helft denderde Ajax eroverheen. Elk foutje van De Dijk werd keihard afgestraft. Na goed terugleggen van Kenneth Misa Danso schoot Bart Spil de 1-2 binnen, Ricardo Fransberg besloot een goede versnelling met de 2-2 en uit een vrije trap van Jack van Moerkerk – volstrekt onnodig weggegeven door De Dijk, bijna op de achterlijn – kopte Ralph Jurka nog voor de rust de 2-3 achter de verslagen doelman Nick Borgman.

“Ik zei nog op de bank: we moeten die aansluitingstreffer even maken. Dan maken we er meteen drie”, glimlachte Rose. Toen Fransberg na voorbereidend werk van Misa Danso in de 61ste minuut de 2-4 maakte, kon de oefenmeester rustig achterover op de bank gaan zitten. Ook bij die treffer zag de defensie van de thuisploeg er niet goed uit. “Je wordt constant op de gebreken gewezen als je niet honderd procent scherp bent. Elk foutje was een doelpunt, daar baal ik van. Dan moet je het harder spelen, fysieker en niet alles voetballend proberen op te lossen. Dan kom je tekort”, analyseerde Oostermeijer.

Na de 2-4 probeerde De Dijk – met inmiddels smaakmaker Kubilay Koylu (slechts één keer getraind en daardoor niet in de basis) in het veld – de spanning terug te brengen. Dat lukte bijna. Amarzagouio vond Veenboer op zijn pad en de rebound van Koylu rolde tegen de paal. Acht minuten voor tijd werd het duel definitief in het slot gegooid. Nadat Misa Danso twee keer de aangever was, pikte hij ook zijn doelpuntje mee: 2-5.

“Vijf goals van ons, dat is niet normaal, haha. Er zijn genoeg wedstrijden geweest waarin we heel veel kansen creëerden, maar schoten we de bal er niet in. Nu kunnen we dus drie goals in vijf minuten maken”, blikte Rose terug. Terwijl zijn ploeg de middenmoot in het vizier heeft, blijft De Dijk voorlaatste staan. Oostermeijer: “Je moet bij ons nooit in zak en as gaan zitten. Wel op hun donder geven wat er fout is gegaan, maar volgende week is er weer een kans (SJC-thuis, red.). Het is een jong team en dan kunnen wij zo weer een mooie pot op de mat leggen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)