Home / Algemeen / Ajax slaat op de juiste momenten toe tegen FC Lisse

Ajax slaat op de juiste momenten toe tegen FC Lisse

Ajax heeft in de grote middenmoot van de Derde Divisie zaterdag goede zaken gedaan door FC Lisse te verslaan. Dankzij Kenneth Misa Danso en Ralph Jurka werd er met 2-0 gewonnen, waardoor de ploeg van Yuri Rose meer afstand heeft genomen van de nacompetitiestreep.

Al vrij snel werd duidelijk dat beide ploegen niet voor elkaar onderdeden, maar ook dat deze wedstrijd nooit de schoonheidsprijs zou gaan winnen. Daarvoor werden, ondanks de goede intenties, teveel fouten gemaakt en ontbrak het aan finesse. Het duurde tot de vijftiende minuut voor de eerste doelpoging. Een sierlijke omhaal van Lisse-spits Bas Buimer (ex-Swift) was niet gevaarlijk genoeg voor doelman Stephan Veenboer. Ajax kon daar nog niet veel tegenover stellen.

Pas rond de 25ste minuut kroop Ajax meer uit zijn schulp en nam het langzaam de regie in handen, wat een dreigende uithaal opleverde van Sonny Pronk. Aan de andere kant van het veld ontsnapten de Amsterdammers aan een tegentreffer toen een slalom van Ayoub Ait Afkir in schoonheid stierf. De brilstand bij rust was voor niemand een verrassing; de tweede helft kon dus alleen maar beter.

Ajax pakte na de theepauze niet door en liet FC Lisse het spelbeeld bepalen om na balverlies van de bezoekers vliegensvlug toe te slaan. De grootste kans was voor David Verweij, die zijn kopbal fraai gekeerd zag worden door Veenboer. Twintig minuten voor tijd kwam de thuisploeg plots aan de leiding. Kenneth Misa Danso onderschepte de bal bij het uitverdediging van FC Lisse, mocht diagonaal op het doel van Erik Cummins aflopen en passeerde de sluitpost (ex-keeper van Go Ahead Eagles en Cambuur) met een droge schuiver.

Het geduld van de Amsterdammers werd op deze manier beloond. Vanaf dat moment beet Ajax zich steeds vaster in de wedstrijd. In de slotfase dacht FC Lisse via Rik Vermeulen op gelijke hoogte te komen, alleen werd zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel. De uitbraak die daarna volgde was succesvol voor de thuisploeg. Na een splijtende pass van Ruben Adney kwam Ralph Jurka vrij voor Cummins en daar wist de ingevallen spits wel raad mee: 2-0.

Het lijkt er steeds meer op dat Ajax wekelijks bijleert en een prima leerling is op dit niveau. De ploeg van Yuri Rose is één plek geklommen en staat nu dertiende. Volgende week komt koploper Noordwijk op bezoek. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.

Verslag Marcel Wagenmakers
Foto’s Dini Spil