Home / Algemeen / Ajax trainer Frank de Boer naar AFC

Ajax trainer Frank de Boer naar AFC

Even na zessen vanavond vertrok Ajax trainer Frank de Boer van huis om af te reizen naar AFC. Helaas voor de club uit Amsterdam Zuid was het niet voor het ondertekenen van een trainerscontract. De Boer was gastspreker op de sponsoravond van AFC waar er een discussie werd gevoerd over de aansluiting van het amateurvoetbal bij het profvoetbal. De Boer was in goed gezelschap. Vooraf aan zijn optreden zaten Ajax voorzitter Hennie Henrichs, AFC voorzitter Machiel van der Woude, Achilles’29 voorzitter Harrie Derks en analist Ton Ojers in een panel dat de discussie voerde.

Voetbalclub AFC kenmerkt zich door een sterke en gezonde businessclub, die vanavond bij elkaar kwam in het centrum van Amsterdam bij Gassan Diamonds. Er werd een discussie gevoerd over het amateurvoetbal en de (on)mogelijkheden om door te stromen naar het profvoetbal. Met name Ajax wil dit gat dichten door met de zaterdagamateurs door te stromen naar de topklasse, of sterker nog naar de Jupilerleague, zoals Henrichs vanavond uit de doeken deed.
Henrichs:’Binnen vijf jaar willen wij met de zaterdag in de Jupilerleague spelen. Zo willen wij onze talenten de mogelijkheid geven om op niveau te spelen.’

Juist in deze Jupilerleague ligt het probleem bleek later. De voormalige eerste divisie ligt behoorlijk op zijn gat en de vraag rijst of er promotie moet komen vanuit de topklasse, waarin zich vooral op zaterdag een paar clubs bevinden die qua bezoekers en budget de Jupilerleague al voorbij zijn. AFC voorzitter Machiel van der Woude gelooft hier niet.
Van der Woude:’Je moet gewoon het verschil accepteren tussen amateurvoetbal en profvoetbal. Wij zijn een club die absoluut geen profvoetbal willen spelen. Wij zijn topamateurs, meer niet. Wij kunnen niet aan de huidige eisen van profvoetbal voldoen.’

Van der Woude, Henrichs, Derks en Ojers in het panel

Hiermee doelt Van der Woude aan de eisen van een minimaal aantal contractspelers en de voorwaarden voor de accommodatie. Veel topklasseclubs zullen daarom de kans op promotie niet accepteren. Een kans op natuurlijke promotie en degradatie in alle klasses, zoals in de landen om ons heen lijkt daarom ook nog ver weg.

Zo wandelde de discussie verder en mocht Frank de Boer de avond afsluiten. Na wat analyses over de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Dortmund, werden met name de Amsterdamse clubs AFC en Zeeburgia geroemd om de doorstroom van hun talenten naar het profvoetbal. Het was goed dat Frank de Boer en Hennie Henrichs op deze avond aanwezig waren. De discussie over het profvoetbal was interessant, maar het was vooral een teken dat het amateurvoetbal in onze regio ook serieus genomen wordt.