Home / Algemeen / Ajax verliest nu ook thuis

Ajax verliest nu ook thuis

Ajax heeft vandaag negatieve historie geschreven. Voor de eerste keer in bijna twee jaar verloor het op eigen veld een competitiewedstrijd. De bezoekers van DOVO trokken met 1-2 aan het langste eind, zij vochten simpelweg harder voor de overwinning. Ajax, dat graag de nacompetitie wil halen, was niet in staat hier dezelfde strijdlust tegenover te zetten. DOVO passeert hiermee Ajax op de ranglijst en de Amsterdammers zagen ook  Odin 59 voorbij gaan. Met de vijfde plek is de nacompetitie nu even uit zicht.

Van de reeds begonnen lente was niets te merken vandaag op sportpark de Toekomst in Amsterdam Zuid-Oost. Met een straffe wind dwars over het veld en een temperatuur van net boven nul, waren het slechts de echte liefhebbers die langs de lijn stonden. Zij zagen dat Ajax al in de zevende minuut op voorsprong kwam. Dennis Kaars maakte een actie op rechts en werd neergelegd. De gegeven vrije trap werd door Sergio Cameron langs de muur op de paal gemikt. Danny Schenkel stond echter op de goede plaats om de bal in de rebound rustig in te tikken en de 1-0 aan te tekenen.

23032013Ajax-DOVO 2

Niets aan de hand voor Ajax dat leek te bewijzen dat de ploeg in thuiswedstrijden niet te verslaan is. Het goede voetbal bleef echter uit. Natuurlijk hadden beide ploegen last van de wind, maar dat mag geen excuus zijn. Ajax probeerde te combineren en met name Dennis Kaars was zeer beweeglijk. De passing liet echter te vaak te wensen over. DOVO profiteerde hiervan door er bovenop te zitten en pittig de duels aan te gaan. Halverwege de eerste helft wisten de bezoekers dat zij vandaag niet onder hoefde te doen voor Ajax. Even later was het bewijs hiervan geleverd. Vanaf het middenveld werd een zere fraaie steekpass gegeven op DOVO speler Jeffrey Arends. Op het randje van buitenspel faalde hij niet en schoof de bal langs Ajax keeper Tim Orlowski. Deze goal was op dat moment terecht, Ajax kon geen moment echt domineren. Met deze 1-1 stand werd de rust bereikt.

Na de thee had Ajax de wind mee en kon het DOVO iets meer onder druk houden. Bart Logchies bracht Hassan Aanzi in voor Kenneth Misa-Danso, die net voor rust een bal hard op zijn hoofd had gekregen. Ajax bleek geen moment in staat te zijn om echt gevaarlijke kansen te creëren. De wedstrijd werd een stuk harder en de erg pietluttig fluitende scheidsrechter Derya Serik trok een aantal keren de gele kaart. Deze verharding van het spel was duidelijk in het voordeel van DOVO. Het voetbal was verdwenen uit het spel van Ajax en de strijdlust die dan zou moeten ontstaan was heel gering. DOVO daarentegen had precies wat het wilde en begon veel duels te winnen en kwam er zeer gevaarlijk uit af en toe. Nadat Orlowski een schot van DOVO invaller Arien Bakkenes maar ter nauwernood uit de hoek kon tikken, was het in de 79ste minuut wel raak. Opnieuw vanaf de rand van de zestien mocht Jacky Testa la Muta van DOVO uithalen. Orlowski koos de verkeerde hoek en zag de bal achter hem in het doel verdwijnen. Dennis Kaars was toen al van het veld af. Hij had een behoorlijke knie in zijn dijbeen gehad. De 1-2 achterstand kwam Ajax niet meer te boven. Het drong nog wel aan met een slotoffensief, maar ook hier zat geen kracht in.

Het verschil tussen de eerste klasse en de hoofdklasse werd pijnlijk duidelijk voor Ajax vandaag. Waar er vorig jaar op goed spel en betere techniek veel wedstrijden werden gewonnen, is er dit jaar ook iets anders nodig, namelijk strijd en dat ontbeert de ploeg. Om een vergelijking met de profs op zondag te maken gaat misschien wat ver, maar Ajax zou toch eens moeten overwegen om voor de balans ook een ander soort spelers binnen te halen. In de volksmond bikkels genoemd.

Bart Logchies had een zeer kort commentaar na de wedstrijd.
Logchies:’Het was koud, winderig en niet goed.’

Foto’s: Rob van Vliet