Ajax verliest van zakelijk Odin ’59

“Ik denk niet dat dit de manier is waarop je voetbal wilt spelen”, was Ajax-trainer Jorg Smeets kritisch op hoe Odin ’59 voor de dag kwam tegen zijn ploeg. “Maar uiteindelijk pakken ze wel drie punten.” Op sportpark De Toekomst bleek de koploper van de zaterdag Hoofdklasser. met name in effectiviteit te sterk voor Ajax. Kansen creëerden de bezoekers nauwelijks, maar met een snelle en doeltreffende voorhoede was al voor rust de eindstand bepaald: 1-2.

Het eerste kwartier was kansrijk en direct zeer open. Diverse mogelijkheden voor Ajax zorgden er echter nog niet voor dat de openingstreffer viel. De eerste grote kans was al binnen vijf minuten voor Reda Kharchouch. Die zag Joost Heij naast zich over het hoofd en besloot voor eigen succes te gaan. De bal kon worden geblokkeerd door een verdediger, maar Odin ’59 was gewaarschuwd.

HAV-Ajax-Odin-Article-3

Ajax was scherp en initiatiefrijk in de beginfase en de ploeg van Jorg Smeets had recht op de openingstreffer. Misa-Danso was uit een inworp van Middelwijk gevaarlijk, maar zag zijn inzet nog net op tijd van de lijn gehaald worden. Ook Heij had de 1-0 op zijn schoen, maar Barry van Dijk redde zijn inzet. Uit de hoekschop die volgde stuitte Heij wederom op doelman Van Dijk. Na de gemiste mogelijkheden in het eerste kwartier tekende Odin ’59 volgens de voetbalwetten de 0-1. Waar de kansen niet werden benut aan de ene kant, was het Eelke de Graaf die op de andere helft doelman Brian van der Werff kansloos liet.

HAV-Ajax-Odin-Article-1

De thuisploeg bleef aandringen en zocht de gelijkmaker. Die viel uit een hoekschop van Misa-Danso, die de bal afleverde op de schoen van Roy Deken, die afdrukte met een beheerste volley. Daarmee leek Ajax weer volledig terug in de wedstrijd en op koers om langszij te gaan. Toch kwam het effectieve Odin 59 nog voor rust weer op voorsprong. Een razendsnelle uitbraak, na een corner van Ajax, werd door de ploeg uit Heemskerk omgezet in een prachtig doelpunt. Bilal el Amrani omspeelde zijn tegenstanders die hij op zijn weg tegenkwam alsof ze er niet stonden en leverde de bal keurig af aan Stefan Seijs. Zijn inzet was haarscherp en via de binnenkant van de paal zette hij zijn ploeg voor rust op een 2-1 voorsprong.

De tweede helft had hetzelfde spelbeeld. Het overwicht voor Ajax, veel spelers van Odin ’59 op eigen helft en de regen daalde onverminderd hard neer op de mannen op het veld. Toen de buien afnamen, ontstond de kansenregen voor Ajax. Na zestig minuten werd een inzet van Siver Abdulrahman van de lijn af gehaald. Odin ’59 hield zich staande, ondanks de hoeveelheid voorzetten die het laatste kwartier het strafschopgebied in werden gebracht. Geen enkele inbreng kreeg een doeltreffend vervolg.

HAV-Ajax-Odin-Article-4

Het wilde niet lukken en de eindstand was dus al na 45 minuten bepaald. Odin ’59 stapte zonder voetballend veel gebracht te hebben als winnaar van het veld. De ploeg uit Heemskerk beperkte zich tot goed verdedigen en dat bleek genoeg. Ajax-trainer Jorg Smeets baalde van de uitslag, maar was trots op zijn ploeg. “Ik denk dat het eerste kwartier echt goed was, met aardige mogelijkheden. Na hun eerste goal zijn we op dezelfde voet verder gegaan en komen we gelukkig weer in de wedstrijd door een goal van Roy (Deken red.).” Dat er niet veel later, uit een snelle uitbraak en tevens tweede kans voor Odin ’59, 1-2 werd gescoord is jammer, beaamt Smeets.

Toch is de tevredenheid over de vorm van zijn ploeg is, ondanks vandaag, aan Smeets af te lezen. Er werd in de afgelopen weken geoefend tegen Jong Ajax en Jong Almere City en beide wedstrijden werden met een gelijkspel afgesloten. “Helaas waren dat oefenwedstrijden en krijg je er geen punten voor, maar het is leuk dat je goed- en zoals je graag wilt kan spelen. Vandaag hebben we dat ook gedaan, het zou alleen wel fijn zijn als je daar de beloning voor krijgt.”

Volgende week speelt Ajax uit bij SDC Putten een inhaalwedstrijd. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse.

Verslag: Jimmy Miltenburg
Foto’s: RickySportphotography